Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

perjantai 24. maaliskuuta 2017

#160: Earth Hour – ilmaston puolesta


Huomenna vietetään ympäristöjärjestö WWF:n järjestämää maailman suurinta ilmastotapahtumaa, Earth Houria. Earth Hour on tunnin mittainen hetki, jonka aikana ihmiset eri puolilla maapalloa sammuttavat turhat valot tunniksi osoittaakseen huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä.
Ensimmäinen Earth Hour järjestettiin Sydneyssä, Australiassa vuonna 2007. Tempaus on järjestetty siitä lähtien vuosittain yleensä maaliskuun viimeisenä lauantaina. Vuosi vuodelta osallistujia on mukana entistä enemmän ja viime vuonna Earth Houriin osallistui maailmanlaajuisesti jo 178 maata ja maantieteellistä aluetta. 


Earth Hourin tarkoitus on ilmastohuolen globaali ilmaiseminen. Se ei ole sähkön- tai energiansäästötempaus vaan symbolinen ele on tarkoitettu päättäjille. Toki tempaus myös energiaa säästää ja parempi tietoisuus ilmastoasioista vaikuttaa myös ihmisten energiankulutustottumuksiin. Siksi Earth Hourin tavoite on myös vaikuttaa ihmisten energiankulutustottumuksiin pitkällä tähtäimellä.

Suomessa Earth Hour järjestettiin kansallisella tasolla ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Silloin mukana oli 105 suomalaista kuntaa ja satoja organisaatioita. WWF:n teettämän gallupin mukaan valonsa sammutti 51 prosenttia suomalaisista. Tapahtuma säästi sähköä yhden 30 000 ihmisen pikkukaupungin verran.

Tänä vuonna Earth Hourin aiheena Suomessa on maailman suurin kynttiläillallinen. Tarkoituksena on herättää keskustelua ruoan ilmastovaikutuksista. Yksi merkittävimmistä arkipäivän ilmastoteoista on valita lautaselle lihan sijaan yhä useammin kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa. Aihe on itselleni hyvinkin ajankohtainen, kun mielenkiinto eettisempää ja terveempää ruokaa kohtaan on vihdoin herännyt.

Me osallistuimme Earth Houriin omalta osaltamme ensimmäisen – ja tähän mennessä viimeisen – kerran vuonna 2010. Luin tempauksesta ja halusin olla mukana hyvän asian puolesta. Olin näemmä hyvinkin aikaa edellä, sillä järjestimme kynttiläillallisen jo tuolloin. Suunnittelin illan hyvin ja Earth Hourin alkaessa sammutimme valot, sytytimme kynttilöitä tunnelmaa luomaa ja istuimme keittiön pöydän ääreen nauttimaan illallista.

Tempaus oli hauska ja ilmastoakin säästävä aina siihen asti, kunnes rauhassa lepattava kynttilänvalo hävisi sinisten vilkkuvalojen kirkuvaan väriloistoon. Hätkähdimme epileptistä valoshowta olohuoneessamme ja ryntäsimme ikkunaan katsomaan, mistä on kyse. Ikkunan takana seisoi kaksi paloautoa ja palomiehet pyörivät tiirailemassa taloamme. Säikähdimme, että jossain palaa ja juoksimme ulos kysymään lisätietoja. Palomies kertoi, että naapuritalosta tuli hälytys, että alimmainen asunto on liekeissä.

Nostin katseeni palomiehen suuntaan ja hämmästyneenä totesin, että alimmainen asunto on meidän eikä se ole liekeissä – vietimme vain Earth Houria. Palomies katsoi turhautuneena minuun enkä tiedä, kenelle hän eniten oli vihainen: meille, naapurin huolestuneelle rouvalle ja hänen turhalle ilmoitukselleen vai Earth Hourille. Tilanteen kruunasi vielä paikalle sännännyt äitini, jolle naapuri oli myöskin suru-uutisen tulipalosta ehtinyt välittämään. Kun äiti ei tavoittanut minua puhelimitse (puhelin oli kotona ja minä ihmettelin hälytystä palomiesten kanssa pihalla), oli soppa valmis. Kokemus Earth Hourista oli siinä määrin pysäyttävä, että en ole sen koommin viitsinyt ottaa osaa moiseen tempaukseen. Kannan korteni kekoon mieluummin jokapäiväisillä pienillä teoilla, jotka eivät saa pelastusviranomaisia liikkeelle.

Huomenna olisi kuitenkin jälleen mahdollisuus osoittaa tukensa ilmastolle. Earth Hour sammuttaa valot kello 20.30-21.30. Jii lähtee viikonlopuksi Jyväskylään jokavuotiseen futsal-turnaukseen, joten ehkäpä me lasten kanssa voisimme oman tempauksemme järjestää. Huomenna on muutenkin huippukiva päivä tiedossa, kun lähden Aman kanssa kylpylään pulikoimaan. Odotan tosi paljon kahdenkeskistä aikaa Aman kanssa. Olia saa samaan aikaan laatuaikaa Jiin äidin kanssa ja on varmasti mielissään isoäidin jakamattomasta huomiosta.

Yksinhuoltajaviikonlopulta ei varmasti tekeminen tule kesken loppumaan, kun menin anomaan lupaa osallistua yksityisoikeuden tenttiin, vaikken ole siihen ajoissa ilmoittautunut. Olisi ehkä ensin kannattanut tarkistaa, milloin tentti on, mitä siinä pitää osata ja mitä muuta tenttiin osallistuminen vaatii. Sain nimittäin äsken tiedon, että osallistuminen poikkeuksellisesti sallitaan. Tentti on tulevana tiistaina.

Tenttikirjallisuutena on 1392 sivua varallisuusoikeutta ja 1511 sivua yritysoikeutta. Lisäksi pitää osata keskeiset lait eli kauppalaki, korkolaki, kuluttajansuojalaki, lahjanlupauslaki, laki asuinhuoneiston vuokrauksesta, laki elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä, laki eräistä yhteisomistussuhteista, laki liikehuoneiston vuokrauksesta, laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa, laki varallisuusoikeudellisista oikeustoimista, laki velan vanhentumisesta, laki velkojien maksunsaantijärjestyksestä, maakaari ja velkakirjalaki. Tentti on kaksiosainen ja varsinaiseen tenttiin osallistumisen edellytyksenä on ensin hyväksytysti suoritettu monivalintatentti, joka on tehtävä tämän viikonlopun aikana. No ei siinä mitään, ei käy elämä tylsäksi 😃 Rennompaa viikonloppua kaikille teille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti