Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

keskiviikko 2. elokuuta 2017

#184: Kohta alkaa päiväkoti!

…tai kellä alkaa, kellä ei. On ihastuttavaa
seurata ystäväpiiriä, jossa huomattavan moni on tällä hetkellä saman asian äärellä: kotiäitinä vietetty elämänjakso on päättymässä ja paluu työelämään edessä; lapsilla on edessään vähintään yhtä suuri elämänmuutos päiväkotielämän alkaessa. Sosiaalisessa mediassa kysellään neuvoja ja jaetaan vinkkejä ja ilmassa on samaan aikaan niin odotusta, iloa, jännitystä kuin haikeuttakin.

Itse olen ehtinyt palaamaan työelämään lasten jälkeen jo kaksikin kertaa. Päiväkotielämän alkamista odotellaan kyllä täälläkin, mutta ensin pitäisi saada päiväkoti valmiiksi. Tilanne ei ole toukokuun jälkeen muuttunut (#167) eikä kukaan ole meihin enää ollut yhteydessä. Eikä varmaan olekaan ennen kuin päiväkoti joskus valmistuu ja selviää, miten paljon päiväkotiin uusia lapsia otetaan. Jii ilmoitti viime viikolla töihin, että palaa aikaisintaan marraskuun alusta eli paluu siirtyy ainakin kaksi kuukautta. Asiasta ei ollut varsin riemuissaan sen enempää Jiin työnantaja kuin perheemme lompakkokaan.

Ystäväperheissä mietitään, miten aika tulee riittämään, miten aamuista selvitään ja miten lapset pärjäävät päiväkodissa. Meillä mietitään, mistä lapsille saadaan ikäistään leikkiseuraa ja miten päiviin saisi edes jonkinlaista rytmiä. Henkilökohtaisesti harmittaa ihan vietävän paljon, ettei tullut haettua lapsille edes niitä kerhopaikkoja, kun ajatuksissa oli aloittaa päiväkoti jo elokuusta. Ama varsinkin tykkäsi kerhosta niin paljon ja Oliakin olisi päässyt tästä syksystä kerhoilun aloittamaan. On vain hyödynnettävä avoimia päiväkoteja ja yritettävä niistä löytää leikkikavereita.

Lauantaina minulla oli mahtava ilta neljän äitikaverin seurassa. Tutustuin kahden äidin kanssa heti Aman syntymän jälkeen neljä vuotta sitten neuvolan vauvaryhmässä. Pari vuotta myöhemmin tutustuin vielä kahteen äitiin, joiden kanssa näimme muskareissa sekä isompien lasten kerhon yhteydessä. Esikoisemme syntyivät heinä-elokuussa 2013 ja jokainen meistä sai vielä toisen lapsen, jotka syntyivät touko-syyskuussa 2015. Olemme olleet tekemisissä lähes päivittäin. Meillä on ollut tiivis porukka, joka omalta osaltani on tietysti töiden takia rakoillut harmittavan paljon.

Lauantaina tapasimme kuitenkin ensimmäistä kertaa vain keskenämme, ilman lapsia. Oli jännää valmistautua iltaan ”uusien” ystävien kanssa. Tiedän kyllä, miten kukakin heistä pukeutuisi kerhon kevätjuhlaan tai muskarin joulunäytökseen, mihin kukakin tykkää lähteä lounaalle lasten taideaamun jälkeen ja miten kenenkin lapsi viihtyy vieraissa tilanteissa. Mutta en tiennyt yhtään, miten kukakin aikuisten kesken viihtyy: miten he pukeutuvat iltaa viettämään tai millaista iltaa he tykkäävät viettää. Uudenlaista iltaa odotti ihan eri tavalla, mutta jännittää ei tarvinnut yhtään, sillä nämä naiset ovat nähneet minut takuuvarmasti juuri sellaisena kuin todella olen – niin hyvinä kuin heikoimpinakin hetkinä.

Tapasimme Helsingissä Kitty’s Public Housen terassilla. Kuohupullon jälkeen lähdimme syömään ja kävimme kokeilemassa kaikille uutta tuttavuutta, Naughty BRGR:a. Burgerit olivat toki erinomaiset, mutta itse olen niin rakastunut Social Foodin hampurilaisiin, että Naughty jäi omasta mielestäni kakkoseksi. Burgereiden aatelia toki tämäkin.



Ravintolaruokailu viiden äidin kesken oli ainutlaatuista. Jokainen sai alkaa nauttia ruokaansa heti sen saatuaan. Ei tarvinnut siivoilla kaatuneita maitoja tai nostella lattialle pudotettuja ruokailuvälineitä ennen sitä. Ei tarvinnut pilkkoa ruokaa vieressä istuvalle eikä erottaa kinastelevia lapsia toisistaan. Kukaan ei seissyt omalla tuolillaan tai halunnut vaihtaa paikkaa neljää kertaa. Melutaso pysyi kohtuullisena eikä naapuripöydissä istuvien tarvinnut kärsiä epämääräisistä (riemun)kiljahduksista.

Tilanne oli meidän kesken jopa niin vieras, että Maiju päätti omalta osaltaan tuoda vähän tuttuja kuvioita iltaan mukaan. Maiju huitaisi siideripulloaan niin, että roiskaisi siitä Annin päälle. Kun muut olivat ehtineet Maijua torua ja muistuttaa, ettei enää lähdetä porukalla ravintolaan, kun se on aina samanlaista sotkemista, pääsimme päättämään ruokailun hyvillä mielin. Jokainen jaksoi vielä odottaa muiden lopettavan ruokailun osaltaan eikä kukaan sännännyt etsimään leikkipaikkaa ravintolan nurkista tai kinunnut pissalle, kun itse nautiskeli viimeisiä suupaloja.

Burgereiden jälkeen kävelimme Kamppiin ja nautimme viimeisistä auringonsäteistä terassilla kuohuvan kupliessa laseissa. Vielä illan viimeiset drinkit SHKR:n terassilla ja alkoi olla mammat siinä kunnossa, että oli turvallisinta poistua kotia kohti. 

  






















Ilta päätti neljä vuotta kestäneen tiiviin kotiäitijakson mielettömän hienosti. On mahtavaa, kuinka viidestä eri-ikäisestä, erilaisista lähtökohdista ja erilaisissa elämäntilanteissa olevista ihmisistä kasvoi lasten ansiosta niin tiivis ja toisilleen tärkeä porukka. Ystävyys ja yhteydenpito ei toki tähän pääty. Tapaamme jatkossakin kuukausittain leikkitreffien merkeissä ja varmasti jokavuotisista pikkujouluista ja synttäritapaamisista pidetään kiinni jatkossakin.

Ehkä vasta nyt, kun ajatuksella pysähdyn kuluneita vuosia miettimään, ymmärrän, miten tärkeitä nämä naiset ovat elämässäni olleet. Ystävyys oli niin tiivistä alusta asti, että sitä on pitänyt osittain itsestäänselvyytenäkin. Mutta kuinka paljon tukea heistä onkaan ollut! Mikä ikinä on mietityttänyt, mitä ikinä on keksinyt pelätä ja missä ikinä on tarvinnut apua tai tukea, he ovat olleet lähellä ja auttaneet. Tässä kohtaa on hyvä pysähtyä olemaan kiitollinen ja kiittää näistä vuosista ja kaikesta siitä tuesta – ja ennen kaikkea ystävyydestä: 

Kiitos (toivottavasti edes joku heistä tätä lukee 😊


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti