Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

#142: Päivä pulkassa – luojan kiitos


Aaaargh.. Mikä päivä. Aamu alkoi jälleen tutuksi tulleen päänsäryn siivittämänä. Lääkäri käski palaamaan, jos päänsärky jatkuu, mutta en yksinkertaisesti jaksanut lähteä enää arvuuttelemaan mahdollista diagnoosia. Tänään oli sovittuna yksi palaveri ja yksi asiakastapaaminen, joten päätin lähteä töihin.

Kävelymatka bussipysäkille raikkaassa aamussa tuntui ihan hyvältä. Ajattelin, että töihin lähtö oli ihan oikea ratkaisu. Kahdenkin eri bussin viilettäessä suoraan nenän edestä, alkoi hieman raikas aamu tympiä. Kolmannen bussin jättäessä tulematta kokonaan, aamu tuntui kaikkea muuta kuin raikkaalta. Päästessäni vihdoin tunkkaiseen bussiin istumaan, alkoi lääkärin odotusaula tuntua taas ihan hyvältä vaihtoehdolta. Jatkoin kuitenkin toimistolle asti.

Työt lähtivät erinomaisesti käyntiin, kun näyttö ei suostunut toimimaan. Tapeltuani aikani näytön kanssa ja uhatessani viskata sen toimiston ikkunasta, se lopulta luovutti (oikeasti markkinointiassistenttimme vaihtoi siihen toisen piuhan, mutta uhkailulla oli varmasti pieni teho).

Näyttö päätti kuitenkin pistää samalla mitalla takaisin ja loi ikäviä särkypiikkejä päähäni. Yritin vaihdella asetuksia, mutta näyttö vain irvaili edessäni. Hain IT-osastolta kaverin auttamaan vaan eipä löytynyt asetuksista vaihtoehtoa, joka olisi päänsärkyni kanssa tullut toimeen. Minulle tilattiin uusi näyttö.

Kiirehdin palaveriin, mutta palaveeraaminen oli toivotonta. En voinut seurata esitystä isolta näytöltä, kun aivot heittivät kuperkeikkaa exceliä tuijotellessaan. Puolessa välissä ahdistuin jo toden teolla, kun palvelupäällikkö kävi asioita kovalla tohinalla läpi ja tehtävälistani sai täytettä, minkä kirjata ehdin. Keskittyminen oli kuitenkin mahdotonta.

Sekava palaveri oli ohi ja yritin kerätä ajatuksiani läpikäydyistä asioista. Samaan aikaan toinen kollega yritti käydä läpi uutta kokonaisuutta, joka oli tulossa vastuulleni. Sovimme jatkavamme asiaa huomenna. Kävin kiireesti syömässä ja lähdin asiakkaalle.

Onneksi en ollut tapaamisessa yksin: tapaaminen venyi lopulta yli kolmen tunnin mittaiseksi ja keskittymiskykyni oli hetkittäin surkeampi kuin kuivuneella kastemadolla Saharan aavikolla. Diagnosoin itseäni taas pitkin päivää ja keksin, että olisiko näössäni jotain pielessä, kun särky pahenee ruutuja tuijotellessa.

Pääsin asiakkaalta lähtemään kello 16.45 ja soitin saman tien optikkoliikkeeseen, pääsisikö johonkin lähelle näöntarkastukseen. Vartin päästä oli aika kauppakeskuksessa puolen kilometrin päässä. Otin heti ajasta kiinni. Kollega tarjosi kyytiä kotiin päin, mutta pyysin päästä vain ostoskeskukselle. Hirveällä tohinalla selvitin vielä ennen tarkastuksen alkua muutamat puhelut ja viestit, jotka olivat asiakastapaamisen aikana tulleet. Olin optikkoliikkeessä juuri tasan viideltä.

Kävimme perustiedot läpi ja olimme valmiita tarkastuksen aloittamiseen. Olin joskus vuosikausia sitten käynyt kyseisen ketjun liikkeessä, joten koneelta löytyivät vanhat tietoni. Optikko kysyi, käytänkö laseja vai piilolinssejä. Kerroin, etten käytä enää mitään, kun kävin laserleikkauksessa vuonna 2008. Optikko lopetti kirjaamisen ja kysyi, olenko käynyt leikkauksessa. Hölmistyneenä totesin, että juu, mutta siitä on kohta kymmenen vuotta. Optikko totesi, ettei voi tehdä tarkastusta, ellei minulla ole silmälääkäriltä siihen lupaa.

En ollut ihan varma, puhuimmeko samaa kieltä. Pyysin häntä hitaasti toistamaan äskeisen ja hän toisti. Olin niin totaalisen puulla päähän pamautettu, että en oikein vieläkään ymmärtänyt. Toistelin hänen perässään, että m i n u l l e  e i  s i i s  v o i  t e h d ä  n ä ö n t a r k a s t u s t a,  k o s k a  o l e n  k ä y n y t   l a s e r l e i k k a u k s e s s a. Nainen totesi, että näin on. Ihmettelin asiaa kovasti ja hän vakuutti, että Suomen laki kieltää sen yksiselitteisesti. En millään tahtonut ymmärtää, että mikä laki kieltää ja mitä se nyt tarkalleen ottaen kieltää. Nainen taisi jo vähän hermostua, mutta totesi, että ilman silmälääkärin kirjallista lupaa optikko ei saa tehdä minulle näöntarkastusta ja tämä kielto tulee laista.

Hölmistyneenä poistuin liikkeestä ostoskeskuksen käytävälle. Soitin silmälääkärilleni, mutta viideltä en tavoittanut enää kuin hoitajan. Hän tiesi säännöstä, mutta ei oikein osannut kertoa syytä sille. Hän lupasi selvittää lääkärin kanssa asiaa ja palata asiaan – vielä tämän päivän aikana. Olo oli epätodellinen: siellä seisoin keskellä kauppakeskusta h-moilasena eikä mitään ajatusta siitä, mitä seuraavaksi.

Luoja oli sitä mieltä, että hittojako siinä nyt keskellä kauppakeskusta seisoskelet ja laittoi vipinää kinttuihini laukaisemalla palohälyttimet ulvomaan. Se olikin oiva lisä muutenkin sekavaan päähäni. Entistä epätodellisempana lampsin pihalle. Ärsykeherkän olotilani kruunasi enää paikalle kaasuttaneet paloautot, joiden vilkkuvalot meinasivat katkaista viimeisenkin oljenkorren aivokopasta. Siinä minä seistä palelin pihalla vailla minkäänlaista edes auttavaa aivotoimintaa.

Soitin Jiille ja kysyin, miten pääsen toiselta puolen kaupunkia kotiin. Jii tarjoutui hakemaan, mutta joutuisin odottamaan, koska hän oli juuri laittanut lapsille ruoan. Epätoivoisena soitin läpi äidit ja iskät, mutta ei auttanut. Katselin vaihtoehtoja julkiseen liikenteeseen turvautuen, mutta yli tunnin matka-aika kahdella vaihdolla ei houkutellut. Seisoin ja vilkuin kilpaa paloauton kanssa.

Lopulta isä riensi apuun ja kyyditsi poloisen pääkipuilijan kotiin. Olin kotona lopulta kello 19 aikoihin. Olipa oikein putkeen mennyt päivä. Nyt vaiheilen huomisen kanssa: töiden yrittäminen tuntuu toivottomalta (taas palaveria ja perehtymistä uuteen kokonaisuuteen), mutta yhtä toivottomalta tuntuu lääkärin tapaaminenkin. Täytynee aamulla katsoa tilanne uudestaan.

Ja vielä lopuksi: piti tietysti kaivaa tämä ”näöntarkastus kielletty laserleikatuille” -laki esiin. Tällainen asetus todella on: asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä. Sen 16 §:ssä todetaan: laillistettu optikko ei saa itsenäisesti määrätä silmälaseja: henkilölle, jolle on aikaisemmin suoritettu silmämunaan kohdistunut leikkaus. Oman elämäni juristina olen sitä mieltä, että asetus ei estä näöntarkastuksen tekemistä vaan ainoastaan kieltää määräämästä silmälaseja. Sitä tämä oman elämänsä tohtorijuristi ei osaa sanoa, mikä tämän asetuksen tarkoitus on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti