Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

torstai 9. helmikuuta 2017

#146: Makuasioita vol. 3: Lisäaineiden kiehtova maailma

Palataan sitten taas ruoka-asioiden pariin. Kuten aiemmin kerroin, syön siksi, kun on pakko. Olen aina ajatellut, että on pääasia, että syön jotain. Saatoin käydä hyvällä omallatunnolla Mc Donald’sissa, kun ajattelin, että pääasia on, että syön, vaikka vähän epäterveellisesti söisinkin. Onhan siellä hampurilaisateriassa salaattia, tomaattia, viljaa, maitotuotetta, lihaa ja ranskalaisissa vielä perunaakin, vaikka kaikki onkin kääritty vähän epäterveelliseen pakettiin.

Muita mieleen jääneitä ajatuksia oli muun muassa: ei mitään voi syödä, koska tutkimusten mukaan kaikki tappaa ja aiheuttaa syöpää; kuolemme jokainen joka tapauksessa; yksittäisenä kuluttajana valinnoillani ei ole vaikutusta suureen elintarviketeollisuuteen ja ehkä tärkeimpänä: ei yhteiskunta voisi antaa elintarviketeollisuuden syöttää meille epäterveellistä ruokaa.

Syksystä lähtien olen kiinnittänyt enemmän huomiota siihen, mitä syön ja mitä perheemme syö. Tietoisuus siitä, mitä kaikkea elintarviketeollisuus oikeasti ruoalle tekee ennen kuin se päätyy lautasellemme, on muuttanut perheemme ruokailutottumuksiamme huomattavasti. Puhtaat elintarvikkeet eivät aiheuta syöpää, mutta monet lisäaineet ja ennen kaikkea usean lisäaineen yhdistelmät ovat monelta osin tutkimattomia tai haitalliseksi havaittuja.

Nykyisin jätän mieluummin syömättä kuin syön huonoa ruokaa. Elimistö toki tarvitsee ravintoa, mutta syömällä jotain lisäainemoskaa, aiheutan luultavasti elimistölleni enemmän hallaa kuin vaikka puolen päivän paastolla. Loppupeleissä minua ei myöskään kiinnosta, onko valinnoillani yhteiskunnallista vaikutusta vai ei. Pidän huolta perheeni ja itseni hyvinvoinnista, mikä on minulle tärkeintä. Jos siinä samalla saan herätettyä elintarviketeollisuutta parempaan suuntaan, olen toki tyytyväinen.

Petos lautasella -kirja ravistelee hereille ja kunnolla heti alkumetreillä. Jokainen meistä on varmasti törmännyt kaupassa erilaisiin savustettuihin lihatuotteisiin. Paketin päällä voi olla houkuttelevan näköisesti savustusmenetelmää kuvaavamassa esimerkiksi avotuli ja siinä liha kauniisti aromia saamassa. Todellisuudessa moni tuote saa makunsa savuaromista eli lisäaineista. Moni tuote menettää makuaan, kun niitä teollisen prosessin yhteydessä täydennetään erilaisilla kemiallisilla aineilla ja jatketaan vedellä.

Elintarviketeollisuus on saanut avukseen yhtiöitä, jotka keskittyvät täysin keinotekoisten makujen tuottamiseen. Väärennettyjen aromien markkinoilla vuosituotot olivat vuonna 2008 noin 4 miljardia euroa ja voitte olla varmoja, ettei luku ainakaan alaspäin ole tuon jälkeen tippunut. Yksi väärennettyjen aromien markkinoilla toimiva suuri peluri on yhdysvaltalainen Red Arrow International, jolla on asiakkaita kaikkialla maailmassa. Yhtiön tuoteluetteloon kuuluvat muun muassa erilaiset savuaromit. Näitä ovat vaikkapa Grillin’ 2056, joka jäljittelee kaasugrillissä grillatun lihan makua; Grillin’ 2055, joka luo mielikuvan puuhiilillä grillatusta lihasta sekä Grillin’ 2057, joka muistuttaa avotulella paahdettua lihaa. Lisäksi löytyy hiiligrilliä jäljittelevä voimakas maku tai vaikkapa Grill Scraping flavor 1051, joka antaa aidon tunnelman takaamiseksi hienoisen tuhkan maun.

Maku ei ole kaikki kaikessa vaan myös ulkonäön täytyy vahvistaa mielikuvaa perinteisesti valmistetusta savutuotteesta. Tätä varten lisäainemarkkinoilta löytyy omat aineensa myös lihan ruskistamiseen. Lisäaineilla voidaan säätää ruskistumisen astevaihteluja ja jopa aidon näköisten grilliraitojen tekeminen puhtaasti kemialliseen reaktioon perustuen on nykyään mahdollista.

Tämä oli esimerkki savustetuista tuotteista. Täysin mitätön raapaisu, jos mietitään koko elintarviketeollisuuden pelikenttää. Jos pelkästään savustetuissa lihatuotteissa ollaan näin pitkällä, millaisen arvelette tilanteen olevan einesruoissa, kastikkeissa, marinadeissa, mausteseoksissa? Voin kertoa, että ei parempi. Paitsi lisäainevalmistajien näkökulmasta.

Lisäaineista saisi kirjoitettua varmaan 600-sivuisen opuksen, jos jaksaisi ja ehtisi. Ja minä en edes tiedä niistä vielä paljon mitään. Olen innostunut asiaa nyt paremmin tutkimaan ja siitä syystä tekin joudutte välillä näitä palopuheitani lukemaan. Yritän ajoittain nostella esiin asiaan liittyviä aiheita, joista uskon olevan kaikille hyötyä.

Kerroin jo aiemmin, että syömme keskimäärin vuodessa 6-7 kiloa lisäaineita, joka on aivan käsittämätön määrä. Kun katsoo esimerkiksi monessa perheessä suositun FUN Lightin appelsiininmakuisen juomatiivisteen tuoteselostetta, ei määrä välttämättä tunnu enää niin uskomattomalta. FUN Light (joka ei muuten ole mehua, vaikka mehuhyllyn lähettyvillä tarjolla onkin), sisältää seuraavia ainesosia: Vesi, E296, E331, E414, E444, E415, aspartaami, asesulfaami K, E202, aromi, E300, E160a. Ainoa aito ainesosa on vesi, kaikki muu on aromia ja lisäainetta. Ei edes pisaraa aitoa appelsiinia.

Entinen minäni saattoi ehkä ajatella, että jälkiruoaksi nautittu pikaruokalan mansikkapirtelö on toki epäterveellinen, mutta saahan siitä edes pienen annoksen marjoja, joita pitäisi joka päivä nautiskella. Burger Kingin mansikkapirtelö saa kuitenkin mansikanmakunsa seuraavista ainesosista: Amyyliasetaatti, amyylibutyraatti, amyylivaleraatti, anetoli, anisyyliformiaatti, bentsyyliasetaatti,bentsyyli-isobutyraatti, voihappo, kinnamyyli-isobutyraatti, kinnamyylivaleraatti, eteerinen konjakkiöljy, diasetyyli, dipropyyliketoni, etyyliasetaatti, etyyliamyyliketoni, etyylibutyraatti, etyylikinnamaatti, etyyliheptanoaatti, etyyliheptylaatti, etyylilaktaatti, etyylimetyylifenyyliglysidaatti, etyylinitraatti, etyylipropionaatti, etyylivaleraatti, heliotropiini, hydroksifenyyli-2-butanoni (10-prosenttisena alkoholiliuoksena), alfa-jononi, isobutyyliantranilaatti, isobutyylibutyraatti, eteerinen sitruunaöljy, maltoli, 4-metyyliasetofenoni, metyyliantranilaatti, metyylibentsoaatti, metyylikinnamaatti, metyyliheptiinikarbonaatti, metyylinaftyyliketoni, metyylisalisylaatti, eteerinen minttuöljy, eteerinen neroliöljy, neroliini, neryyli-isobutyraatti, kurjenmiekkaöljy (eli ”orvokinjuuriöljy”), fenetyylialkoholi, ruusu, rommieetteri, gamma-undekalaktoni, vanilliini ja liuotin. Ne ravintoympyrän marjat eivät ehkä meinanneet ihan tätä.

Suosittelen jokaista miettimään, mitä haluaa elimistölleen tarjota ja mistä haluaa maksaa. Annammeko elintarviketeollisuuden syöttää meille pelkkiä aromeja ja lisäaineilla aikaansaatuja makuja vai vaadimmeko aidon ruoan makua? Otapa ensi kerralla kaupassa joku tuote käteesi ja tutustu sen sisältöön. Mitä lyhyempi tuoteseloste, todennäköisesti sen aidompi tuote. Jos tuoteseloste pitää kovasti sisällään ainesosia, joita ei osaa edes lausua, kannattaa miettiä, haluaako niitä elimistöönsäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti