Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

sunnuntai 25. syyskuuta 2016

#52: Kolme kuukautta vahingosta


Heinäkuun 1. päivä vesivahingon havaitsemisesta oli kulunut tasan kolme kuukautta. Vahinkoa oli kartoitettu kolmeen otteeseen ja syyksi oli todettu tiivistämättömät putkiläpiviennit lämminvesivaraajan alla ja varaajasta sihahtelevan ylipaineveden pääseminen rakenteisiin. Monen kiemuran jälkeen maksajaksi oli juristien näkemysten mukaisesti tulossa taloyhtiö. Taloyhtiö oli tilannut työn urakoitsijalta, joka oli aloittamassa heinäkuun ensimmäisellä viikolla työt. 


Juhannuksen mökkeilyn jälkeen valtasimme jälleen äidin luota useita neliöitä niin meille kuin tavaroillemmekin. Saimme huhtikuun lopussa vakuutusyhtiöltä sijaisasunnon, mutta vahingon paljastuttua huonosti tehdyn remontin aiheuttamaksi, lensimme hellävaraisesti sijaisasunnosta ulos päivän varoitusajalla (#46).

Taloyhtiön vakuutusyhtiö ei korvannut vahinkoa, sillä se todettiin ”hyvän rakentamistavan vastaisen rakentamisen ja vedeneristeen läpivientien kautta rakenteisiin päässeen veden aiheuttamaksi vuotovahingoksi ja vähitellen ajan kuluessa tapahtuneeksi vahingoksi, jotka ovat ehdoilla rajattu vakuutuksen korvauspiirin ulkopuolelle”. Kun vahinko oli rakenteissa eikä taloyhtiön vakuutus sitä korvannut, ei myöskään kotivakuutuksemme tulisi korvaamaan mitään vahinkoon liittyvää.

Tilanne alkoi näkyä myös lapsissa. Ama leikki jatkuvasti kotileikkiä, jossa joutui muuttamaan sijaiskotiin, kun omassa kodissa on vesivahinko. Sijaiskodistakin muutettiin välillä eteenpäin, kun tuli uusi vesivahinko. Sääliksi kävi pientä muuttajaa, kun kaikki lelut piti pakata kasseihin ja kassit ottaa olalle, kun tuli asunnonvaihdon aika. Siinä sitä pieni taapersi sitten huoneesta toiseen kymmenen kassin, vauvanuken ja rattaiden kanssa ja voivotteli mennessään.


Olialle olimme päättäneet kokeilla unikoulua Jiin loman aikana. Unikoulu on turvallinen tapa yrittää muuttaa lapsen unitapoja, jos lapsella on vaikeuksia nukahtaa tai hän heräilee öisin. Unikoulun tavoitteena on, että lapsi oppii nukahtamaan itse, ilman maitoa tai vanhemman apua. Unikoulun onnistumisessa säännöllinen päivärytmi on tärkeää. Ohjeissa neuvotaan myös, että unikoulu pitäisi ajoittaa hetkeen, jolloin elämä on kaikin puolin vakaata eikä esimerkiksi muuttoja tai muita isoja elämänmuutoksia ole tiedossa. Viimeisiä ohjeita oli lievästi sanottuna suhteellisen haastava noudattaa, mutta väsymykseni alkoi olla sillä tasolla, että Olian oli pakko oppia nukkumaan tai minä en enää pystyisi heräämään.

Nukkumisjärjestelyt äitini luona järjestyivät niin, että Ama nukkui äitini vieressä. Me nukuimme Jiin kanssa vuodesohvalla ja Olia nukkui matkasängyssä meidän kanssa samassa huoneessa. Äidilläni oli juhannuksesta eteenpäin lomaa ja hän lähti muutamaksi päiväksi mökille. Päätimme toteuttaa unikoulun sillä välin, koska Amaa ei voinut jättää yksin nukkumaan isoon parisänkyyn ja unikoulun kannalta oli parempi, että minä en ollut lähettyvillä häiritsemässä Olian unta.


Ensimmäinen yö oli rankka ja Jii oli joutunut valvomaan Olian kanssa useampia itkuisia pätkiä. Pian tilanne kuitenkin helpotti ja jo muutaman yön jälkeen heräilyt olivat vähentyneet enää muutamaan ja unet jatkuivat, kunhan Olia sai tutin suuhunsa. Äiti palasi mökiltä ja jännitin, kuinka Olia reagoi, kun palaan samaan huoneeseen nukkumaan. Huoli oli turhaa: yöt menivät pidemmistä unijaksoista nauttien ja yöimettämisistä päästiin eroon kertaheitolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti