Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

tiistai 22. marraskuuta 2016

#100: Vikalistan läpikäynti urakoitsijan kanssa jatkuu


Uskomatonta, 100. kirjoitukseni tähän blogiin! Ajattelin aluksi, että noinkohan koko blogin pitämisessä on mitään järkeä, jos saan tarinamme kerrottua kahdessa viikossa. Tarina vaan ei ota päättyäkseen enkä tahdo saada tarinaa edes ajan tasalle tuskaisesta yrittämisestä huolimatta. Mutta näillä mennään ja toivottavasti joku jaksaa vielä mukana roikkua. Ja sivunäytöistä päätellen jaksaa: viime viikolla tuli 10 000 sivunäyttöä täyteen! Se on jo niin iso luku, etten oikein ymmärrä. Meinasin avata kuoharipullon, kun luku oli 200 – se tuntui silloin jo niin huikealta. Kiitos ihan jokaiselle tarinaamme seuraavalle! ❤

Tällä kertaa käyn listaamalla läpi vikalistan havainnot urakoitsijan kanssa. Vikalistalla oli siinä määrin pituutta, että niukkasanaisenakin teksti venyy varmaan taas luvattoman pitkäksi.

1. Purkutöissä vaurioituneet seinät: lastenhuone oli korjattu, vaikkakin maalausjälki oli epätasaista. Jokkekin ihmetteli, miten maalaus on tehty selvästi kuivalla telalla ja kaiken lisäksi telaa on vedetty katonrajaa myöten niin, että katossa menee nyt 5 senttimetrin levyinen erivärinen reuna. Vintin portaiden vierestä oli paikattu ja maalattu, mutta Jokke ihmetteli, että taloyhtiö oli hyväksynyt vain puolenmetrin mittaisen ylimaalauksen valkoisella. Jokke ei ollut törmännyt tällaiseen ratkaisuun koskaan aiemmin. 

Kyllä, tuo valkoinen osa on paikattu. Ja kyllä, se oli ennen samansävyinen viereisten seinien kanssa.
Näyttääkö se vähän vinoon maalatulta? No, niin se onkin.

Tiiliseinäkorjaus oli tekemättä eikä taloyhtiö ollut ottanut kantaa Joken kysymykseen, millä laajuudella seinät korjataan. Korjaus saattoi tulla maksamaan huomattavan paljon, minkä takia Jokke totesi, etteivät he voi lähteä korjaamaan vaurioita ilman taloyhtiön lupaa.

2. Loppusiivous: Huomauttamistani asioista ei ollut mitään epäselvyyttä. Jokke totesi, että siivoamatta jätetyt kohdat tullaan siivoamaan. Hän epäili, että siivoojat eivät ole päässeet tekemään työtään normaalisti työmiesten pyöriessä jaloissa tai toisinpäin. Yhtä mieltä olimme siitä, että siivousjälki oli muuten kyllä mallillaan.

3. Poreammeen saumaus silikonilla seinään: Jokke totesi, ettei saumaisi omaa ammettaan seinään. Se on puhtaanapidon ja kaiken muun puolesta helpompaa, että ammetta voi tarvittaessa siirtää. Sanoin, että emme olisi odottaneet saumausta, elleivät he olisi todenneet, että amme saumataan seinään. Päätimme jättää ammeen kiinnittämättä. Tämä oli yksi niistä asioista, joka olisi voitu yhteisessä loppukatselmuksessa käydä läpi eikä asiaa olisi tarvinnut vikalistaan kirjata, mutta urakoitsijan toiveesta asia hoidettiin näin.

4. Huonosti asennettu ikkunapieli: Korjattava, totesi Jokke. Ihmettelin toisen ikkunan viereen jäänyttä koloa, johon laattamies totesi, että siellä on puuta alla, että jos ei kolo kelpaa, niin siihen ei tule listaa ollenkaan. En tiedä, mikä puu siellä kasvoi, mutta Jokke otti homman haltuun ja totesi, että siihen laitetaan vaikka lisälista sitten päälle, mutta ei siihen tuollaista koloa jätetä.

5. Laatoitusjälki: Katsoimme pahimpia hammastuksia läpi ja Jokke totesi, että jälki ei vastaa heidän vaatimuksiaan. Kaikkein näkyvimmällä paikalla olevasta vinosta laatasta Jokke totesi, että se on vaihdettava. Laattamies murahti, että ei pysty. Jokke vastasi, että on pystyttävä. ”Sitten hajoaa ympäriltä muutkin laatat”, vastasi laattamies. Jokke totesi, että vaihdat niin, ettei hajoa. ”Sitten se on hidasta”. ”No sitten se on hidasta”, Jokke päätti keskustelun.

Mieleen hiipi ihan aavistuksen verran ahdistus, että noinkohan korjaamisesta tulee yhtään mitään, jos laatoituksen tekijä on sitä mieltä, ettei korjata pysty ja saman kaverin pitäisi homma kuitenkin hoitaa. Saunan kulmalaatoituksia Jokke ei hyväksynyt lainkaan ja ne olisi laitettava uusiksi. Ulkokulmalistoille ei paljon enää jälkikäteen pystyisi, mutta Jokke ilmoitti, että niitä on siistittävä, minkä pystyy.

6. Suihkuseinän kiinnitys: Työmies kertoi ennen suihkuseinän asennusta, että se on helppo kiinnittää ruuvilla paikoilleen. Nyt kiinnittäminen olisi vaatinut liimaa sinne ja tänne eikä ruuvi enää auttanutkaan. Totesin, ettemme halua liimalla kiinnitettyä suihkuseinää ja harmittelin, että asia oli taas matkan varrella muuttunut – ja tietysti hankalampaan suuntaan. Suihkuseinä oli asennettu paikoilleen, mutta jäi liikkuvaiseksi. Kommenttikenttään voitte vaikka laittaa vedonlyöntiä pystyyn, että pamahtaako seinä ensin vasten pöntön reunaa vai kilahtaako se vasten suihkusekoittajaa. Ja kuka meistä seinän ehtii ensimmäisenä rikkomaan? 😅

7. Tähtitaivas: No sitten oli meidän surullisen kuuluisa tähtitaivasvalosarjamme. Jokke siinä tiiraili tähtitaivasta ja totesi, että eihän se nyt sitä ole, mitä oli tilattu. Asettelu oli pielessä korjaustoimenpiteistä huolimatta. Jokke totesi, että vaihtoehtona on katon purku, uuden valosarjan tilaaminen, valosarjan asentaminen ja katon kiinnittäminen, jolloin ei puhuta enää kovin pienestä korjaamisesta. Tai sitten he jättävät vajaa tuhat euroa laskuttamatta lisätöistä, jos pystymme nykyisen asetelman kanssa jollain tavalla elämään. Päätimme miettiä asiaa seuraavaan päivään.

Paneelin välistä loistavan valon saisi kuulemma piiloon ja se tultaisiin vikalistakorjausten yhteydessä korjaamaan.

8. Kattolistat: Jokke totesi suorilta käsin, että kattolistat käytävä kauttaaltaan läpi ja epäsiistit kohdat korjattava. Oven päälle kahdesta listanpätkästä tehty lista oli vaihdettava yhteen kokonaiseen.

9. Saunalampun poltin hävitetty: Jokke ei lampun kohtalosta tiennyt, mutta lupasi selvittää ja totesi, että tilalle tulee uusi, jos ei vanhaa löydy.

10. Urakasta jääneet laatat: Kyselimme laattojen perään heti avainten luovutusten jälkeen. Pate lupasi laattojen kohtaloa selvittää, mutta ei ikinä palannut asiaan. Olimme varmoja, että siivousfirma oli hävittänyt ylimääräiset laatat, mutta yllätys oli suuri, kun laattamies totesi, että laatat ovat hänen autossaan. Lupasi jättää ne korjausten jälkeen meille.

11. Omat tavaramme, jotka oli otettu käyttöön ja hävitetty: Näistä ei porukalla ollut tietoa, mutta Jokke lupasi, että ne korvataan.

Tapaaminen Joken kanssa oli tavallaan helpotus. Oli helpottavaa huomata, että yksikään ilmoittamistani vioista ei ollut ylireagointia tai turhaa valittamista vaan Jokke oli vioista samaa mieltä. Oli myös helpottavaa voida todeta, että seitsemän kuukautta kestänyt vahingonkorjaaminen oli oikeasti loppusuoralla. Helpotuksen lisäksi minua ahdisti: jos pelkästään pinnoilta löytyi toistakymmentä korjaukseen menevää vikaa, niin kuinka paljon niitä on pintojen alla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti