Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

perjantai 25. marraskuuta 2016

#103: Seitsemän kuukautta vahingosta

Marraskuun ensimmäisenä päivänä vesivahingon havaitsemisesta tuli kuluneeksi seitsemän kuukautta. Vain muutama päivä aiemmin olimme päässeet muuttamaan takaisin kotiimme. Kaksisivuinen vikalista oli toimitettu urakoitsijalle ja havainnot oli käyty urakoitsijan kanssa läpi. Lähes jokainen kohta jäi odottamaan urakoitsijan toimenpiteitä, joita ei vielä ollut aloitettu.

Ensimmäinen viikonloppu kotonamme sujui pihatöiden merkeissä. Taloyhtiössä vietettiin pihatalkoita lauantaina, mutta jäin Olian kanssa sisälle, kun Olia oli kuumeessa. Jii ja Ama osallistuivat kuitenkin talkoohommiin ahkerasti. Sunnuntaina uskaltauduin jo itsekin vähän ulos ja laitoimme omaa vihreää keidastamme (#43) kuntoon. Talkoita varten oli tilattu jätelava, jolle sai omiakin roskia viedä. 

Päätimme siistiä takapihaa ihan urakalla. Pensasta kasvoi siellä täällä niin, että oli jo vaikea hahmottaa, mistä mikäkin pensas alkoi ja mihin se päättyi. Erilaisia puitakin oli päässyt versomaan siinä määrin, että muutaman vuoden kuluttua meillä olisi voinut olla takapihalla ihan oma metsä.
Leikkasin takapihan rinteessä kasvaneen angervon. Pensaikko oli villiintynyt täysin ja laskeskelin, että rinteessä saattaisi olla 20 pensasta, jotka näyttäisivät ensi kesänä kauniilta, kun ne nyt lyhennetään ihan matalaksi. Teimme vastaavan työn vuosi sitten edellisessä yhtiössämme ja tulos oli juuri toivottu.

Leikkaussavottaan alkaminen tuntui vaikealta. En päässyt käsiksi pensaan juurille millään. Mistä kohtaa oksia nostinkin, ne jatkuivat aina vaan molempiin suuntiin kietoutuen lopulta muihin oksiin. Lopulta saksin oksia täysin summamutikassa sieltä täältä. Raivaustyön tiimellyksessä nostelin parimetrisiä pensaanoksia sivuun. En ole ikinä tiennyt, että angervossa voi oikeasti kasvaa reilusti yli parimetrisiä oksia. Rinteestä paljastui lopulta vain 8 pensasta. Ei ollut ihan vähään aikaan angervo sitten oksasaksien kanssa tulilinjalle joutunutkaan. 



Jii kaatoi yhden isomman haavan keskeltä takapihaa. Ama katseli mietteliäänä isän touhuja ja kysyi varovaisesti: ”Mitähän Myyntimies tästä tuumaa? Mitä jos Myyntimies tulee käymään ja huomaa, että isi on kaatanut sen puun?” Sen enempää ajattelematta tokaisin, että tuskinpa on kyläilemään tulossa, mutta nähdessäni Aman vielä hämmentyneemmän katseen, ymmärsin selittää asian vähän paremmin. Kerroin, että Myyntimiestä ei varmasti haitannut puunkaato, kun se oli vähän jo auringonkin edessä ja voihan se olla, että joskus Myyntimies vielä tuleekin kylään. Ama helpottui.



Ensimmäiset yöt kotona sujuivat aika kivasti. Jännitin kovasti, miten varsinkin Ama pärjää, kun on neljä kuukautta nukkunut äitini vieressä. Myös Olialle oli tiedossa muutoksia, kun piti siirtyä äidin ja isän huoneesta omaan huoneeseen – vaikkakin siis Aman kanssa samaan huoneeseen. Lapset menivät hyvin yhdessä nukkumaan ja luulen, että molemmat nauttivat siitä, että toinen on siinä vieressä.

Yöllä ongelmia tuli kuitenkin säännöllisin väliajoin: Olia huusi pari kertaa yössä kadonneen tutin perään ja Ama keksi huutaa milloin mistäkin syystä. Alussa Ama myös kömpi yöllä meidän väliin nukkumaan, mutta jos joku seurasi blogia jo Bebe-reissun aikana niin tietää, että valitettavasti Jiin vieressä ei ole turvallista nukkua kenenkään. Toimivan parisuhteen nimissä minäkin henkikultaani päivittäin uhmaan, mutta lapsia suojelen viimeiseen asti arvaamattomilta karateliikkeiltä. Silmät ristissä sitä täytyi sitten pieni aina taluttaa takaisin omaan sänkyyn ja kertoa, että siellä on kaikkein paras nukkua. Ja hyvin se aina sen jälkeen sujui.

Seitsemän kuukauden aikana olin jo melkein unohtanut, miltä tuntuu, kun on oma koti. Loppuaika äidin luona meni jo niin kivuttomasti, että kotona tuntui jopa hieman orvolta ilman äitiä. Tämä häiriö meni onneksi nopeasti ohi :D Tuntuu kuitenkin hurjalta, että yli puolet vuodesta asuimme muualla. Lähdimme kotoa talvivaatteissa lumikinosten peittäessä maata. Kevät lämpeni nopeasti ja kuskasimme talvivaatteet välillä jo takaisin. Ehti melkein ensilumikin sataa ennen kotiintuloa ja saimme vielä hakea uudestaan paksummat vaatteet käyttöön. Aikaa oli vierähtänyt sen verran, että kaapeissa olleet lastenvaatteetkin piti heti ensitöiksi pakata pois: Olian vaatteet menivät pahvilaatikkoon odottamaan seuraavaa käyttäjää ja Aman vaatteet suoraan Olian kaappiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti