Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

torstai 10. marraskuuta 2016

#91: Viimeisiä viedään


Työt jatkuivat jälleen maanantaina 10.10. Pate lähestyi sähköpostin muodossa ja kertoi, että loppusiivous on vielä käynnissä, mutta valmistuu kuluvan päivän aikana. Pate kertoi, että he käyvät vielä Joken kanssa seuraavana päivänä tarkastamassa asunnon ennen kuin luovuttavat remontin yhtiölle ja meille. Samalla he jättävät vika- ja puutelistan, johon voisimme kirjoittaa mahdollisia puutteita. Listan Pate toivoi takaisin viikon kuluessa. Pate mainitsi, että myös puheenjohtaja tulisi vielä taloyhtiön puolesta katsomaan kylpyhuonetta.

Maanantai-iltana menimme ohimennen käymään kotona ja hiljalleen kaikki alkoi näyttää valmiilta. Amme, kuten muutkin kalusteet olivat paikallaan ja kylpyhuoneessa oli paikoin varsin kiiltävää ja siistiä. Emme viipyneet kauaa vaan jäimme odottelemaan Paten ilmoitusta, milloin he ovat käyneet tarkastamassa remontin ja saisimme kotimme takaisin.

Sähkömies oli tulossa lopettelemaan omaa osuuttaan tiistaiaamuna. Saunan led-valot olivat vielä asentamatta, sillä sähkömies totesi edellisellä viikolla, että katsotaan niiden paikka sen jälkeen, kun lauteet on asennettu paikoilleen. Laitoin maanantai-iltana sähkömiehelle viestin ja kysyin, oliko sähkömies seuraavana päivänä tulossa ja pitäisikö minun olla paikalla miettimässä saunavalojen paikkoja. Kerroin, että keittiön välitila oli edelleen laatoittamatta laattamiehen sairastuttua. Sähkömiehen oli tarkoitus laittaa keittiön pistorasiat paikalleen, kun laatat on saatu asennettua.

Sähkömies vastasi tulevansa seuraavana päivänä. Hän kertoi, ettei välitilalaatan puuttuminen varsinaisesti haittaa, mutta jos laatoitus tehdään jälkikäteen, niin laatta vaatii enemmän työstöä, kun sitä pitää leikata ja reunat siistiä jollain silikonilla. Ja jos laattoja joskus siirretään tai vaihdetaan, jää taustaseinä näkyviin rasioiden kohdalta. Harmitus numero 1 asteli kuvioon, kun laatoitus oli edelleen tekemättä ja asiat mutkistuvat.

Seuraavaksi sähkömies totesi, että saunan valojen syöttö on kytketty ja ne voi asentaa kuka hyvänsä tästä eteenpäin. Sähkömies ei lähde lauteita porailemaan, takuu- ja vastuusyistä. Harmitus numero 2 syöksyi takavasemmalta ja olin aivan ihmeissäni, että mitä nyt taas. Vastasin sähkömiehelle, että tuli nyt vähän yllätyksenä tämä valojen asentamatta jättäminen. Edellisviikolla oli sovittu, että niitä katsotaan ja nyt niihin ei ollutkaan enää tarkoitus koskea. Pyysin häntä ilmoittamaan, milloin hän on aamulla paikalla.

Kuvittelimme seuraavana päivänä kaiken olevan valmista, mutta ainakin sauna oli jäämässä kesken. Aamulla ei sähkömiehestä kuulunut, mutta lähdin kahdeksan aikoihin ajelemaan kotiin päin. Matkalla sähkömies ilmoitti, että on tulossa. Matkaan ei mennyt kauan, mutta sähkömiehet olivat työn touhussa, kun pääsin kotiin. Pistorasiat olivat asennettuna keittiössä. He olivat jättäneet vähän tilaa rasian taakse, mutta epäilyttävän ahtaalta väli näytti laattaamme verrattuna.

Kävimme tsekkaamassa saunan ja siellä sähkömies kertoi, miten voisimme jatkaa selkänojaa vähän ylemmäs ja porata lamput lisäosaan. Kuulosti helpolta, mutta tiesin samalla koko ajan, että tekemättä jää. En pidä meitä kumpaakaan avuttomana, mutta jostain syystä remonttiasioiden valmiiksi saattaminen on meille käsittämättömän vaikeaa. Nyt meillä on hienot saunavalot kytkettynä sähköihin, mutta ei meillä ensimmäistäkään lediä saunassa pala.

Enää ei puutu kuin valot :/

Saunaan liittyen olen tainnut unohtaa kertoa yhdestä episodista. Jo heti ensimmäisellä käynnillä sähkömiehen selvitellessä mahdollisuuksia led-valojen asentamiseen, hän havaitsi, että sauna on rakennettu hieman kyseenalaisin menetelmin. Takaseinän paneeleiden takaa puuttui vaadittava ilmarako. Valoja ei saisi asennettua normaalilla tavalla paneelin takaa vetämällä, sillä minkäänlaista rakoa ei paneeleiden takana ollut. Samalla muistin, että ennen asuntokauppaa suoritetussa kuntotarkastuksessa havaittiin, että saunan höyrysulun teippaus puuttui. En ymmärrä sen enempää höyrysulun teippauksesta kuin ilmaraosta paneelien takana, mutta pikaisella laskutoimituksella päädyin lopputulokseen, että yhtälö ei hyvältä kuulosta.

Kysyin Jokelta, voiko asetelma olla haitallinen. Jokke totesi, että vahinkoa on voinut tapahtua, mutta asia selviää vain saunan purkamalla. Tässä vaiheessa oltiin jo kylpyhuonetta laatoittamassa, joten ajatus saunan uusimisesta ja remontin laajenemisesta tuntui kohtuuttomalta. Vielä kohtuuttomammalta tuntui ajatus siitä, että kaikki laitetaan kuntoon ja saunaan jätetään muhimaan ongelma.

Olin yhteydessä puheenjohtajaan ja kysyin, mitä hän on mieltä. Hän oli samaa mieltä kuin Jokke, että asia pitäisi tutkia, jotta mahdollinen ongelma havaittaisiin. Hän oli kuitenkin myös sitä mieltä, että remonttimme on tullut maksamaan jo niin paljon, että saunaa ei lähdetä enää avaamaan. Ymmärsin kyllä, että lisäkustannuksia ei kaivannut enää kukaan, mutta päätös jättää mahdollinen ongelma paisumaan entisestään siitä syystä, ettei yhden remontti maksa niin paljon, tuntui järjettömältä.

Yritin selvittää asiaa myös Myyntimieheltä. Laitoin hänelle viestiä ja kerroin havainnoista saunassa. Meillä ei ollut tiedossa, oliko Myyntimies todella uusinut koko saunan, kuten oli mainostanut vai koskiko hänen uusimisensa ainoastaan seinien maalaamista. Myyntimiehen ollessa kyseessä niin paneelien täydellinen vaihtaminen kuin pensselin sutaisulla värin korjaaminenkin saattoi tarkoittaa täydellistä remonttia.

Lähdin olettamuksesta, että panelointi on Myyntimiehen toimesta uusittu kokonaan. Kysyin Myyntimieheltä, mistä saunan paneelit oli hankittu ja onko paneelit maalattu vai ostettu suoraan tumman sävyisenä. Myyntimies vastasi diplomaattisesti, että saunasupi on tuote. Lisäksi hän kysyi huolestuneena, että onhan hänen tyylikkäät lauteensa ehjänä. Ei selvinnyt, oliko panelointi uusittu vai ei.

Kerroin hänen lauteidensa olevan ehjänä ja tulevan entiselle paikalleen, ellei saunaa tarvitse purkaa ja rakentaa uudestaan, jolloin saunan koko muuttuisi ilmarakojen verran. Kysyin suoraan, uusivatko he paneelit remontin yhteydessä vai ovatko paneelit alkuperäiset. Myyntimies vastasi, että uudet ovat ja ihan mittojen mukaan tehty. (Se on tietysti positiivista, että saunan panelointi on mittojen mukaan. Olisi mielenkiintoista nähdä sauna, jossa panelointi ei olisi mittojen mukaan tehty). No mutta, selvisi, että jotain Myyntimies on uusinut ihan oikeastikin eikä säästeliäänä kaverina ole vain päivittänyt alkuperäistä tyylikkäämmän näköiseksi.

Kiitin tiedosta ja kysyin vielä lopuksi asiaa, jota jokainen saunaan kurkannut on meiltä kysynyt: miksi kaksi seinää on paneloitu vaakatasoon, mutta takaseinä pystyyn. Myyntimies vastasi, että ei tiedä – paneelit vain vedettiin sillä supilla eikä hän ollut asiaan kiinnittänyt edes huomiota. En enää ollut varma, oliko paneeleita sittenkään uusittu vai oliko kuitenkin ne alkuperäiset vain vedetty uudella sävyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti