Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

perjantai 16. joulukuuta 2016

#112: Oikotie onneen

Väitin viime tekstissä, etten voi lähteä laittamaan mutkia suoriksi näissä taloyhtiön asioissa, mutta käännän kelkkani ja vedän asiat nyt niin tiiviiksi paketiksi kuin mahdollista. Jos jotain inhoan, niin saamattomuutta. Ja koska haluaisin, että blogin kirjoittaminen on mielekästä, kuvioon ei sovi, että käsittelen kirjoitus kirjoitukselta asiaa, joka ärsyttää minua.

On varmasti tullut ilmi, että olemme Roosan kanssa yrittäneet saada taloyhtiön muuta hallitusta aktivoitumaan – huonolla menestyksellä. Alla on koottuna hyvin tiivistetysti joitakin asioita, joita olemme yrittäneet saada päätökseen:

Vesivahingossa vaurioituneet keittiön kaapit:
1.7. Kehäkalusteen tekemä tarjous hallitukselle kommentoitavaksi.
8.7. Hallitus hyväksyi tarjouksen.
28.7. Kehäkaluste toimitti laskun taloyhtiölle. Työtä ei päässyt pitkittyneen kylpyhuoneurakan takia tekemään ja hallitus päätti, että maksetaan, kun työ valmis.
30.9. Työ valmis.
7.10. Ilmoitin hallitukselle, että työ on ollut viikon valmiina ja kysyin, voiko laskun maksaa.
9.10. Puheenjohtaja totesi, että maksakaa itse.
10.10. Monta monituista viestiä ja vääntöä asiasta. Lopulta lasku maksettiin, kuten oli heinäkuussa sovittu.

Meille maksettava korvaus itse hankkimistamme laatoista:
15.8. Sovimme työmaapalaverissa urakoitsijan ja taloyhtiön edustajan eli puheenjohtajan kanssa, että hankimme laatat itse ja taloyhtiö korvaa ne meille.
14.9. Toimitin laattatilauksiin liittyvät kuitit ja laskelman puheenjohtajalle.
12.10. Toimitin laattatilauksiin liittyvät kuitit ja laskelman koko hallitukselle.
18.10. Hallituksen kokous, jossa puheenjohtaja totesi, ettei suoritusta voi vielä tehdä, kun selvitetään maksammeko osakkaina sittenkin koko remontin (#97).
25.10. Ylimääräinen yhtiökokous päätti, ettemme osakkaina maksa koko remonttia. Suoritusta laatoista ei silti suostuttu tekemään.
7.11. Kysyin hallitukselta, milloin suoritus tehdään.
9.11. Puheenjohtaja lupasi jonkinlaisen yhteenvedon suorituksesta. Ei näkynyt sen koommin.
19.11. Kysyin hallitukselta, miksi joudumme odottamaan suoritusta edelleen.
22.11. Puheenjohtaja kysyi minulta, miten olemme päätyneet ilmoittamaamme neliömäärään. Kerroin, että urakoitsija on sen laskenut ja laattamäärä näkyy myös kuiteilla.
28.11. Puheenjohtaja lupasi taas jonkinlaisen listan hallitukselle hyvityksiin liittyen. Ei näkynyt sen koommin.
29.11. Kysyin hallitukselta, miksi joudumme odottamaan suoritusta edelleen. Kerroin, että olemme odottaneet kolme kuukautta. Pyysin suoritusta tai jonkinlaista selitystä 2.12. mennessä. Ei vastausta.
4.12. Ilmoitin hallitukselle, että pidättäydymme kaikista suorituksista taloyhtiölle päin, kunnes saamme suorituksen tai jonkinlaisen selityksen. Ei vastausta.
8.12. Hallituksen kokous, jossa todettiin, että suorituksen voi maksaa.
14.12. Suoritus tehty. Suoritus oli sentilleen sama, joka kolme kuukautta aiemmin puheenjohtajalle kuitteineen esitettiin.

Meille osoitettava kustannus purkutöistä:
22.6. Puheenjohtaja ilmoitti, että joudumme vastaamaan Myyntimiehen tekemistä muutoksista ja niistä syntyneistä lisäkustannuksista eli vanhan laatan päälle asennetun vesieristeen ja laatan purkukustannuksista.
21.9. Kysyin urakoitsijalta, minkälaisesta summasta puhutaan. Hän kertoi ilmoittaneensa summan puheenjohtajalle jo aiemmin sähköpostilla. Hän muisteli summan olevan joitakin satasia: muutama tunti työtä ja pieni jätekustannus.
9.10. Puheenjohtaja muistutti, että pieni osuus purkukustannuksista kuuluu meille.
7.11. Pyysin taloyhtiötä toimittamaan meille laskun purkutöistä.
29.11. Pyysin taloyhtiötä toimittamaan meille laskun purkutöistä. Kerroin urakoitsijan toimittaneen laskelman jo syyskuussa, joten pyysin puheenjohtajaa välittämään tuon viestin minulle.
4.12. Ilmoitin, että lasku purkutöistä on nyt toimitettava. Muistutin, että meillä on meneillään asuntokauppariita asunnonmyyjän kanssa, joten tieto kustannuksista on meille tärkeä. Mikäli menettäisimme oikeutemme vaatia kustannuksia myyjältä taloyhtiön viivyttelyn takia, emme tulisi suorittamaan kustannusta myöskään taloyhtiölle.
5.12. Puheenjohtaja ystävällisesti kertoi, että taloyhtiöllä on oikeus periä osakkaalta aikaisemmassa remontissa tehtyjen muutosten aiheuttamat lisäkustannukset. Urakoitsija oli ilmoittanut, että tuo osuus purkutöistä on 530 euroa.
8.12. Hallituksen kokous, jossa sovimme, että taloyhtiö osoittaa meille laskun kustannuksista.
9.12. Saimme laskun 530 euroa purkukustannuksista ja maksoimme laskun pois.

Purkutöissä vaurioituneet seinät:
23.9. Urakoitsija lupasi, että vaurioituneet seinät korjataan ennen asunnon luovutusta.
11.10. Asunto luovutettiin, mutta seinille ei ollut tehty mitään.
13.10. Puheenjohtaja kävi katsomassa vauriot ja totesi, että purkutöissä tulleita.
16.10. Huomautin urakoitsijalle vikalistalla, että seinät ovat korjaamatta.
26.10. Urakoitsija totesi, että taloyhtiön pitäisi ottaa kantaa korjauksiin, vaikka selvää on, että purkutöistä tulleet.
7.11. Urakoitsija totesi, että taloyhtiö ei ole vastannut korjaustöistä mitään. Pyysin tarjouksen toiselta yritykseltä ja kysyin, voinko tilata työn.
8.11. Patu totesi, että eikös seinät ole korjattu jo. Ilmoitin, että ei ole ja kysyin hallitukselta, miten ja milloin korjataan.
9.11. Puheenjohtaja vastasi, että on antanut ohjeen, että seinät paikkakorjataan joltain osin. Urakoitsija oli kuulemma ollut sitä mieltä, etteivät kaikki vauriot ole purkutöistä aiheutuneita. Minulle urakoitsija ilmoitti samana päivänä, etteivät he korjaa vaurioita ennen kuin taloyhtiö tilaa työn, mutta ei kahta sanaa, etteikö olisi purkutöistä tulleita eikä hän ollut muuta sanonut puheenjohtajalle. Ilmoitin hallitukselle urakoitsijan kommentit, toivotin tervetulleeksi katsomaan vaurioita ja kysyin, miten seinät korjataan.
10.11. Roosa kysyi, voisiko Patu tai puheenjohtaja käydä katsomassa seinävaurioita, jos niissä on jotain epäselvää. Ei vastausta eikä katselijoita.
10.11. Urakoitsija korjasi osan seinistä, mutta vintin portaiden alta jätettiin korjaamatta.
19.11. Kysyin hallitukselta, miten seinä portaiden alta korjataan.
22.11. Hallitus ilmoitti, että voin tilata korjauksen muualta.
Tänään 16.12. Korjaus on käynnissä.

Alakerran vessan vuotovahinko:
19.10. Ilmoitin hallitukselle, että tarvitsemme kartoituksen rakenteiden kosteudesta kotivakuutusyhtiöön.
26.10. Urakoitsija mittasi kosteuden ja lupasi toimittaa lausunnon puheenjohtajalle.
2.11. Kysyin, mikä on tilanne ja onko urakoitsija toimittanut lausuntoa, kuten oli sovittu.
9.11. Urakoitsija ilmoitti toimittaneensa lausunnon puheenjohtajalle sähköpostilla.
19.11. Kysyin puheenjohtajalta, saisimmeko lausunnon.
29.11. Kysyin puheenjohtajalta, saisimmeko lausunnon.
8.12. Hallituksen kokous, jossa kysyin, voisimmeko saada lausunnon. Puheenjohtaja lupasi välittää sen.
Tänään 16.12. Ei ole lausuntoa näkynyt.

Vintin vuotovahingot:
2.11. Ilmoitin tekemistämme vuotohavainnoista hallitukselle. Puheenjohtaja ilmoitti tulevansa katsomaan.
6.11. Kysyin hallitukselta, tuleeko joku katsomaan vuotoja.
19.11. Kysyin hallitukselta, tuleeko joku katsomaan vuotoja.
20.11. Roosa kysyi, voisiko puheenjohtaja käydä katsomassa vuotoja.
22.11. Roosa kysyi, voisiko puheenjohtaja käydä katsomassa vuotoja.
8.12. Hallituksen kokous, jossa Roosa kysyi, voisiko puheenjohtaja käydä katsomassa vuotoja, kuten oli ollut puhe. Puheenjohtaja totesi, ettei se vahinko mihinkään katsomalla muutu.
Tänään 16.12. Kukaan ei ole käynyt katsomassa vuotoja.

Urakoitsijan viimeinen urakkalasku ja reklamaatio urakoitsijalle
18.10. Hallituksen kokouksessa sovittiin, että viimeisestä maksuerästä tehdään reklamaatio, jossa vaaditaan 50 prosentin hyvitystä viimeiseen laskuun. Työ oli taloyhtiön mielestä viivästynyt kohtuuttomasti. Sovimme, että viimeistä erää ei makseta ennen kuin hyväksyttävä vastaus on tullut. Lisäksi sovimme, että laskuihin ei riitä pelkästään puheenjohtajan hyväksyntä vaan vaaditaan vähintään joku toinen hallituksesta hyväksymään lasku.
7.11. Kysyin puheenjohtajalta, onko urakoitsija vastannut reklamaatioon.
9.11. Puheenjohtaja ilmoitti, ettei ole vielä saanut vastausta reklamaatioon, jonka tosin vasta pari päivää aiemmin sai toimitettua.
28.11. Puheenjohtaja lupasi toimittaa viimeisen urakkalaskun sekä siihen saadun hyvityslaskun koko hallitukselle.
29.11. Pyysin puheenjohtajaa toimittamaan laatimansa reklamaation koko hallitukselle tiedoksi.
1.12. Puheenjohtaja toimitti viimeisen maksuerän maksuun omalla hyväksynnällään.
3.12. Puheenjohtaja toimitti urakoitsijan 22.11. lähettämän vastineen, jonka puheenjohtaja oli itsekseen hyväksynyt ja laittanut laskun maksuun.
4.12. Puheenjohtaja toimitti kuvan laskun etusivusta ja kysyi, onko kommentoitavaa (lasku oli siis jo maksettu 1.12.)
4.12. Roosa pyysi reklamaatiota nähtäväksi.
4.12. Minä pyysin reklamaatiota nähtäväksi.
7.12. Roosa totesi, että reklamaatio olisi pitänyt toimittaa hallitukselle viimeistään pyydettäessä.
8.12. Hallituksen kokous, jossa pyysimme reklamaation nähtäväksi. Puheenjohtaja lupasi toimittaa, kun ehtii. Totesimme Roosan kanssa, että jatkossa asiakirjat, jotka laitetaan koko hallituksen nimissä, olisi suotavaa hyväksyttää koko hallituksella. Eikä vähiten silloin, kun puheenjohtaja laatii reklamaation taloyhtiön nimissä oman ystävänsä yritykselle.
12.12. Pyysin reklamaatiota hallituksen kokouspöytäkirjan liitteeksi.
Tänään 16.12. Kukaan muu hallituksesta ei ole vieläkään nähnyt reklamaatiota.

Olipa hyvä, että vedin mutkat suoriksi. Tämä ylläoleva on vaatinut kymmeniä ja kymmeniä sähköposteja. Se vei tuhat riviä tekstiä ihan vain näin tiivistettynäkin. Näitä olisi käsitelty vielä ensi vappuna, jos olisin yrittänyt tätä enemmän avata. Tässä ei ole läheskään kaikki hallituksessa esille tulleet asiat, mutta varmasti isoimmat. Ja nyt kiukuttaa taas siinä määrin, että taidan kanavoida energiani kahteen reklamaatioon sekä rahoitusvastikelaskelmien oikaisuun. Niistä en vielä olekaan ehtinyt kertoa. Huomasin pari viikkoa sitten, että rahoitusvastikkeita ei ole kerätty yhtiöjärjestyksen ja asunto-osakeyhtiölain mukaisesti. Ne on kerätty vähän sinne päin. Osa on maksanut velkaosuutensa poiskin – vähän sinne päin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti