Huhhuh! Nyt oli sellainen ravintolakokemus, että on vaikea löytää sanoja. Samanlaista tunteiden, olotilan ja makuelämysten vuoristorataa en ole aiemmin kokenut. Meillä jäi sunnuntaina väliin 15:nnen päivän yhteishetki (#131), joten korjasimme tilanteen eilen torstaina. Jiin äiti tuli hoitamaan lapsia ja me saimme hetken omaa aikaa.
Luin syksyllä Helsingissä sijaitsevasta ravintola Cavernasta.
Caverna on viihtyisä luolaravintola, jossa voi kokea maailmankeittiön makuja
aidoista brasilialaisista lihavartaista aina Japanista tuttuun
teppanyaki-kokkaukseen. Kerroin ravintolasta myös Jiille ja puhuimme, että joku
kerta käymme kokeilemassa hyväksi kehuttua ravintolaa.
Olin iltapäivän Kiinteistöliiton tapahtumassa kuuntelemassa
taloyhtiön turvallisuuteen liittyviä asioita. Tilaisuuden jälkeen tapasimme
Jiin kanssa Helsingin keskustassa. Olemme molemmat olleet vähän puolikuntoisia viikolla
ja mietimme, onko nyt hyvä hetki massiiviselle mässäilylle vai meneekö kokemus
hukkaan tukkoisten nenien ja kipeiden kurkkujen takia. Aikamme asiaa
pohdiskeltua päätimme käydä katsomassa, onko ravintolassa edes tilaa ilman
pöytävarausta.
Yliopistonkadulla sijaitsevassa ravintolassa oli hyvin tilaa
torstai-iltana kello seitsemän aikoihin. Päätimme jäädä ravintolaan ja meidät
otti vastaan erittäin ystävällinen nuori mies. Hän kertoi meille vaihtoehdoista
eli 38 euron illallisbuffetista sekä a’la carte -listasta. Tarjoilija esitteli
meille seisovat pöydät ja niiden käsittämättömän laajat tarjoilut. Emme edes
vilkaisseet a’la carte -listaa vaan totesimme ottavamme buffetin. Tarjoilija
ohjasi meidät pöytään ja jätti meille iPadin, jonka kautta sai tehdä
juomatilauksen sekä kutsua henkilökunnan paikalle.
Seikkailu makujen maailmaan sai alkaa. Vaihtoehtoja oli niin
montaa erilaista, että oli vaikea aloittaa mistään. Illallisbuffetiin kuului kylmiä
ja lämpimiä alkuruokia, susheja, salaatteja, lämpimiä ruokia, Teppanyaki-pöytä
ja Churrasco-grilli sekä jälkiruokapöytä ja alkoholittomat virvokkeet. Minä
aloitin tomaattibasilikakeitolla ja brasilialaiselle juustoleivällä. Makuelämys
oli mieletön, tykkäsin aivan valtavan paljon. Jii aloitti Tom Yam -keitolla ja
pienillä suupaloilla (lihanyytti, kasvisnyytti, makea leipä ja vielä jotain
muuta). Keittojen jälkeen Jii siirtyi sushiin ja mereneläviin, minä maistelin
salaattipöydän antimia. Jii pitää merenelävistä ja maistelee mielellään milloin
mitäkin merenpohjamönkiäistä ja totesikin, että simpukat olivat ehdottomasti
parhaita simpukoita, joita on ikinä maistanut.
Tärkeä osa eteläamerikkalaista keittiötä on Churrasco eli
grillattu liha. Caverna lämmittää suuren varrasgrillin aina iltaisin ja
viikonloppuisin. Juuri grillattu, mehukas liha tuotiin suoraan grillistä
pöytään ja veistettiin vartaasta suoraan lautaselle. En oikein edes löydä
sanoja kuvaamaan lihan maukkautta: yksinkertaisesti parasta ikinä. Aivan
ehdottoman, älyttömän hyvää oli picanha eli härän alaselkä. Picanha oli
samettisen pehmeää ja mureaa. Jii maistoi myös possua, jota kehui todella
hyväksi.
Kun vasta oli vedetty alkupaloja ja alkupalojen alkupaloja
ja lihaa, oli aika tutustua Teppanyakiin. Teppanyaki on lähtöisin
japanilaisesta keittiöstä ja tarkoittaa parilalla paistettua ruokaa. Valitsimme
haluamamme raaka-aineet buffetin teppanyaki-osastolta ja veimme ne kokille
paistettavaksi. Paistotyötä pystyi seuraamaan livenä ruokasalin avokeittiössä.
Yritin valita ihan vähän aineksia ja lautaselleni päätyi tuoretta
tonnikalaa (filee!), kanaa, nuudelia, lootusjuurta, porkkanaa, parsakaalia,
paprikaa ja kesäkurpitsaa. Jii kokosi jälleen oman annoksensa erilaisista
merimönkijöistä. Kokki kysyi tulisuusastetta ja tilasimme vain vähän tulisina
molemmat annoksemme, mutta kyllä muuten sai kurkkukipu kyytiä chiliä
nieleskellessäni.
Ähky kolkutteli jo oven takana, vaikka kokonainen pöytä oli
vielä kokeilematta. Itse hain enää vain rucolasalaattia ja hedelmiä, mutta en
voinut kieltäytyä, kun pöytään kannettiin lisää picanhaa. Maistamatta jäi niin
aasialaisen kuin brasilialaisenkin keittiön herkut. Jii otti pienen pieniä
maistiaisia myös niistä, mutta lopulta oli lautanen täynnä. Kaiken tämän
jälkeen oli vielä jälkiruokapöytä, joka notkui herkkuja: tiramisua, hedelmiä,
vaahtokarkkia, suklaaputous, kakkuja, rahka- ja jogurttiherkkuja, hedelmiä,
jäätelöä, kahvia…
Tajusimme jälkiruokaan siirtyessämme, että olimme syöneet
2,5 tuntia! Viinipullo oli lähes täysi eikä laseistakaan ollut ehtinyt kuin
muutamat huikat ottaa. Kaikki keskittyminen meni yksinkertaisesti siihen
ruokaan. Luulin syöneeni järkevästi, vaikkakin hieman liikaa, mutta ruokailusta
seurannut ähky oli sekä pelottavaa että noloa. Ravintola oli sulkeutumassa,
mutta tuntui, etten voinut nousta pöydästä. Vatsaa alkoi kivistää joka puolelta
ja tuntui kuin olisin nielaissut kokonaisen peuran. Olisin niin halunnut vain
heittäytyä lattialle pötköttämään ja sulattelemaan saalista, kuten käärmeet.
Tiedän nyt tasan, miltä käärmeestä tuntuu seepran nieltyään. Ja näytin myös
samalta.
Erehdyin käymään vessassa ennen lähtöä ja kuvitelkaa, en
saanut housun nappia enää kiinni! Henkilökunta koki varmasti huonon omantunnon
tuskia pohtiessaan, olivatkohan he tarjoilleet raskaana olevalle viiniä. Ja
voin vannoa, en ole raskaana, vaikka kukaan ei olisi sitä eilisiltana uskonut.
Toisaalta luulen, että tarjoilijat ovat nähneet vastaavaa muutaman kerran
aikaisemminkin.
Ravintolasta oli 300 metriä bussipysäkille, mutta matka
kesti yli 15 minuuttia. En pystynyt liikkumaan kuin pieniä sipsutusaskelia sulamaton
peura vatsassani. Mietimme jopa taksin ottamista, kun näytti siltä, etten
selviä bussipysäkille asti. Aivan käsittämätöntä, en tiennyt, että itsensä voi
oikeasti syödä hengiltä – se ei meinaan ollut kaukana. Upeasti sujunut ilta
mielettömine kokemuksineen päättyi kyllä niin surkeasti, että ihan itketti. Ja
voin kertoa, että eilisellä ruoalla on lähes tulkoon tämäkin päivä kokonaan pärjätty.
Ei, siellä ei ole vauva...
Huh, oli se kuulkaa sellainen kokemus. Ruokaa sulatellessa
on ollut pakko miettiä, miten tässä kävi näin. Nuorempana saattoi joskus
ollakin ongelma, että seisovassa pöydässä tuli vähän otettua turhan paljon
ruokaa, mutta olen viime vuosina oppinut kyllä hyvin säännöstelemään ruoan
määrää. Cavernassa tarjonta oli kuitenkin jotain niin käsittämätöntä, että
pienilläkin maisteluilla lautanen tuli liian herkästi täyteen. Olen myös viime
aikoina syönyt jostain syystä hyvin pieniä annoksia ja aika kevyesti. Lihan ja
ennen kaikkea punaisen lihan syönti on meillä vähentynyt huomattavasti ihan
vahingossa. Mutta turha sitä on yrittää selitellä, ahneella on kakkanen loppu
ja se tuli ikävällä tavalla itse koettua.
Nyt vuorokausi tapahtuneen jälkeen palailee jo iloiset
fiilikset ja koko kokemus lähinnä naurattaa. Suosittelen ehdottomasti käyntiä
Cavernassa, mutta kehotan todella kiinnittämään huomiota ylensyöntiin, ettette
pilaa kokemusta itseltänne, kuten allekirjoittanut. Huomenna voi ehkä palailla
jo normaaliin ruokarytmiinkin, mutta kyllä tekee tiukkaa yrittää mitään
liharuokia eilisen jälkeen kokkailla – eilisiin makuelämyksiin tutustuneena voi
meikäläisen kanawokit maistua lähinnä säälittävältä :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti