Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

torstai 6. lokakuuta 2016

#62: Lisää lisätyötä lisätöistä


Kiitin urakoitsijaa tarjouksesta. Kerroin, että tarjous ylittää budjettimme reilusti. Pyysin erittelyä, mistä hinta koostuu, jotta voisimme päättää, mitä voimme suunnitelmista toteuttaa. Pate vastasi yllättävän nopeasti ja kertoi, että aiemmin mainitsemiensa tarvikkeiden lisäksi tarjoukseen sisältyy putkimiehelle 3 työpäivää, remonttimiehelle 7-8 työpäivää, laattamiehelle pari työpäivää ja sähkömiehelle yksi työpäivä.

Tilanne alkoi olla kaikin tavoin todella raskas ja jaksaminen äärirajoilla. En voinut ymmärtää, miten vaikea Paten oli tehdä kunnollista tarjousta, jossa olisi selkeästi kerrottu, mitä mikäkin maksaa. Tarjouksesta vääntäminen alkoi olla todella turhauttavaa. Vastasin jälleen ystävälliseen sävyyn ja kerroin, että toivoin enemmän urakan avaamista osiin muutoskohteittain, koska emme edelleenkään tienneet, mikä kustannusvaikutus milläkin asialla on ja mitä suunnitelmista pitäisi karsia, jotta lisätöistä päästäisiin jonkinlaiseen sopimukseen.

Tarjous herätti muutenkin kysymyksiä, joten kerroin ihmetyksen aiheista Patelle. Laskin, että Paten ilmoittaman mukaan työn osuus tarjouksesta on noin 6 300 euroa, jos oletettaisiin, että jokaisella työmiehellä menee ilmoitettu maksimimäärä työaikaa. Näin ollen tarvikkeiden kustannukseksi jäi 3 550 euroa. Pate ilmoitti aiemmin, että urakoitsijana he saavat huomattavat alennukset yhteistyökumppaneiltaan eikä kuluttaja yleensä mitenkään yllä samanlaisiin etuihin. Pate myös painotti, että vastuuasioiden ja muiden mahdollisten myöhempien harmien takia on selkeämpää, jos kaikki tavarat on tilattu heidän kauttaan.

Jiin aktiivisen selvitystyön ansiosta pystyimme laskemaan, että saisimme mainitut tarvikkeet 2 200 euron hintaan ilman mitään suhteita tai urakoitsija- ja keskittämisalennuksia. Oletettavasti työajat oli laskettu yläkanttiin, jolloin tarvikkeiden osuus nousi vieläkin suuremmaksi. Matikkapääni ei mitenkään ymmärtänyt, missä oli urakoitsijan mainostamat hyödyt heidän kautta tilatuille tavaroille.

Tarjousvaikeuksien aikana kysyimme tarjouksia ammeen ja lämminvesivaraajan asennukseen ulkopuolisilta. Saimme muutaman tarjouksen, mutta kaikki ulkopuoliset totesivat, että jos meillä on remontti jo meneillään, asennukset tulevat halvemmaksi työmaalla olevan urakoitsijan kanssa. Tämä oli ihan maalaisjärjelläkin ajateltuna näin. Kysyin Patelta, miten hän perustelee tarjoamaansa urakkahintaa, kun Paten tarjouksen perusteella urakka tulisi heidän kautta kalliimmaksi kuin ottamalla jokainen tarvike ja asennus erikseen yksittäisistä paikoista.

Kysyin jälleen, minkälaisen tasoituksen piti sisällään taloyhtiön tarjouksessa mainittu kylpyhuoneen seinien levytys ja tasoitustyöt. Kysyin, mihin perustuu heidän lisälaskutuksensa seinälaatan osalta, kun taloyhtiön tarjous sisälsi seinien laatoituksen ”peruslaatoilla”. Kerroin, että saneerausammattilaisten kanssa keskustellessamme lisälaskutus 300x600 laatan asentamisesta ja pohjatöistä on herättänyt ihmetystä ja että yhdestä liikkeestä ajoi jopa asentaja mittamaan seiniä tämän takia. Kysyin perustetta lisälaskutukseen laattakoon hieman kasvaessa, kun muut eivät näe lisälaskutukseen aihetta antavaa eroa näiden kahden laatan pohjatöissä.

Ihmettelin vielä lopuksi, että aloituspalaverissa Paten yhtiökumppani Jokke sanoi, että tehkää nyt kerralla kaikki muutokset, jotta ei tarvitse myöhemmin harmitella, että jäi tekemättä. Kysyin, miten tämä käytännössä onnistuu, kun jokainen toive torpataan kovalla lisäkustannuksella. Totesin myös, että urakka ei tunnu heitä erityisemmin kiinnostavan. Ymmärsin tietysti täysin, ettei yksittäinen kylpyhuone ole välttämättä prioriteettilistan kärkipäässä. Muistutin kuitenkin, että jos kilpailutukseen lähtee mukaan, olisi toivottavaa, että sitä mielenkiintoa löytyisi loppuun asti.

Lopuksi hämmästelin, että pesuhuoneen remontin kokonaiskustannukseksi oli tulossa 30 000 euroa. Mielestämme summa oli aika tähtitieteellinen ajatellen kyseessä olevaa urakkaa, johon kuului pesuhuoneen saneeraus, mutta ei esimerkiksi saunan uusintaa. Kysyin, miten pääsemme asiassa eteenpäin. Kerroin, että taloyhtiön kanssa on keskusteltu vaihtoehdosta, että jälleenrakennus tultaisiin tekemään toisen urakoitsijan toimesta. Kerroin, ettemme haluaisi siihen lähteä, mutta on kuitenkin selvä, että lisätöistä koituva lasku täytyy olla realistinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti