Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

lauantai 29. lokakuuta 2016

#85: ”Anna mulle tähtitaivas, anna valo pimeään”


Pieleen asennetun tähtitaivasvalosarjan sulattelu vei hetken. Olin samaan aikaan vihainen sekä laitteen valmistajalle että urakoitsijalle, joka ei voinut kysyä mitä rikkinäisen valosarjan kanssa tehdään. Hetken aikaa kiehuttuani tajusin jotain: näytin valosarjaa sähkömiehelle aiemmin. En ollut koskaan nähnyt vastaavaa valokuitusysteemiä ja ihmettelin paketissa olleita pitkiä kuituruoskia. Sähkömies kertoi, että lampussa on yksi valonlähde, josta nuo pitkät kuidut lähtevät. Kuiduissa ei ole sähköä vaan ne ainoastaan johtavat valonlähteen valoa.

Miten iso osa valoista oli pimeänä, jos kuiduissa ei edes mene sähköä? Homma haiskahti. Juttelin uudestaan Maken kanssa ja kysyin, miten valoista saattoi olla niin moni pimeänä? Make sanoi ihmetelleensä sähkömiehen kanssa samaa. Totesin, että eihän kuiduissa ole sähköä vaan se on pelkkää muovikuitua (vai mitä ainetta nyt ikinä onkaan). Make totesi, että niinpä, tosi outo juttu. Make huomasi, etten niellyt selitystä. Hän kertoi, että nämä kiinalaiset vehkeet ovat aina vähän tällaisia. Homma haiskahti vielä enemmän – valosarjan ei totisesti pitänyt olla mikään halpa kiinalaisversio. Kuulemma ohjeissakin oli ollut häikkää ja olisi ollut hengenvaara lähellä, jos sähkömies olisi ohjeiden mukaisesti valot kytkenyt.

En niellyt selitystä vieläkään. Lopulta Make myönsi, että oli joutunut jättämään osan valoista laittamatta, koska valot olisivat tulleet rykelmäksi wc-pöntön päälle. En alkanut siitä enää vääntämään, koska kuituvalojen asentamisesta en ymmärtänyt mitään. Jii ei Maken kuullen sanonut mitään, mutta mietiskeli, että olisikohan asennus aloitettu huolimattomasti ja kuituja porattu paneeliin liian vähän. Kun valoille varattu alue oli loppumaisillaan, kuituja olikin vielä luultua enemmän jäljellä ja näin ne olisivat tulleet rykelmäksi loppualueelle eli juurikin pöntön päälle.

En millään tahtonut uskoa Jiin epäilyksiä. Vaikken mitään niiden valojen asentamisesta ymmärrä, niin kyllä nyt sen verran, että ensin olisi tullut laskea paneelit, joihin valoja asennetaan ja sen jälkeen jakaa kuitujen lukumäärä paneelien lukumäärällä. Näin olisi saatu noin-määrä kuituja per paneeli. Arvelin, että lamppusarjan asennus oli jostain syystä vain erityisen hankalaa.

Otin yhteyttä valosarjan valmistajaan Cariittiin. Kysyin, millaisesta valosarjasta on kyse: miten osa kuiduista voi olla valmiiksi pimeänä, miten asennus ei onnistu vaan osa kuiduista tulee ”pakotetusti” rykelmänä yhteen kohtaan ja miten ohjeet voivat aiheuttaa hengenvaaran. Ystävällinen nainen oli hämmentynyt väitteistäni. Hän totesi, ettei oikein osaa edes sanoa, mitä valosarjan kanssa on tapahtunut. Ensinnäkin pimeitä kuituja ei pitäisi olla yhtään. Kuitu voi olla pimeä, jos se murtuu eli jos sitä on käsitelty huolimattomasti. Toki vaikka kuitu jostain kohtaa murtuisi, sen voisi katkaista murtumiskohdan yläpuolelta ja ongelma korjaantuisi. Hän kertoi, ettei kyseisestä sarjasta koskaan ole reklamoitu, että olisi useita kuituja ollut vahingoittuneena.

Asennuksesta hän ei osannut sanoa senkään vertaa. Paitsi sen, että valonlähteestä lähtee neljä metriä pitkät kuidut, mikä on enemmän kuin kyseisissä sarjoissa yleensä. Lamppujen asennus tuli 1,5 metrin alueelle, joten kummankaan meidän matematiikka ei riittänyt laskemaan, miten Make ei saanut neljän metrin kuituja riittämään 1,5 metrin alueelle. Minun matikkapäälläni ongelma olisi ollut ennemmin niin päin, ettei tiedä, mihin sitä ylimääräistä kuitua pitäisi tunkea.

Nainen epäili samaa kuin Jii, että kuituja on alusta asti vain lähdetty lätkimään ilman tarkempaa suunnitelmaa ja kun katto on paneloitu umpeen samalla, kun valoja on asennettu, niitä ei ole päästy enää alkupäähän lisäämään. Nainen myös kertoi, että Cariitti on tehnyt valosarjoja kolmatta kymmennettä vuotta. Se on heidän päätuotteensa ja tuote ohjeineen on hiottu niin toimivaksi kuin mahdollista. Valosarjat valmistetaan Kirkkonummen tehtaalla ja ohjeissa ei varmasti ole virhettä, joka aiheuttaisi hengenvaaran, jos niiden mukaan asennetaan. Viimeksi karttapalloa tutkiessani Kirkkonummi ei sijainnut ihan Kiinan naapurissa. Toki onhan viime kerrasta jo aikaa.

Huomenna valmista?


Tiistaina kävimme jälleen tarkastamassa, millä mallilla remontti on. Sehän oli urakoitsijan mukaan sitten työn vastaanoton aika. Eipä kuulunut työn valmistumisesta yhtään mitään sen enempää kuin pyynnöstä siirtää kalusteita kylpyhuoneeseenkaan. Tähtitaivas oli paikoillaan, vaikka ei lainkaan niin kuin oli tilattu. Keskellä kattoa, ammeen päällä, oli kaiketi yritetty hahmottaa jonkinlaista mustaa aukkoa – pimeä se ainakin oli. Tähtiä loisti yhteensä 50. Tähtiä piti olla 75. Eihän se tietysti oikeakaan tähtitaivas ihan symmetrinen ole ja usein on pilviäkin tähtien edessä, mutta kyllä tämä meidän taivas oli vertaansa vailla. Yhdestä kohtaa paneelien välistä loisti joku ihan oma valoilmiönsä. Se ei varsinaisesti parantanut epäonnistunutta tähtitaivastamme alkuunkaan. Mutta siinä se nyt lepäsi, 890 euroa maksanut tähtitaivas ammeen päälle. Jota oli paras ihailla wc-pöntöllä istuessa – niskat nurinperin. 

Oikeassa yläreunassa näkyy paneelien välinen valoilmiö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti