Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

maanantai 31. lokakuuta 2016

#87: Kohta olemme kotona vol 2


Urakoitsijasta ei ollut kuulunut kahteen viikkoon mitään. Urakan piti olla valmis 5.10. mennessä ja edellisiltana laitoin Patelle viestiä. Totesin, että kylpyhuoneen kalusteita koskien ei ole tarkempia ohjeita pyynnöstä huolimatta tullut, mutta työmiehen ja sähkömiehen ohjeiden mukaisesti siirsimme ammeen kylpyhuoneeseen. Kerroin, että olemme vähän odotelleet jonkinlaista yhteydenottoa loppuaikataulusta tai Paten mainitsemista avoimista asioista, mutta hiljaista on ollut. Kysyin, että edelleenkö aikataulu kuitenkin pitää ja vastaanotto on seuraavana päivänä.

Lisäksi kerroin, että tähtivalosarjan asennus ei nyt ihan vastaa sitä, mitä olemme tilanneet. Valoista oli asennettu kattoon vain 2/3. Totesin, että valojen asettelu jättää muutenkin toivomisen varaa, kun "keskelle" on jätetty isohkoja, pimeitä kohtia. Lisäksi yhdestä kohtaa paneelien välistä loistaa valo läpi, vaikkei siinä ole kuituakaan. Laitoin Patelle muutaman kuvankin. Totesin vielä, että meidän annettiin ymmärtää, että asennus on työlästä ja siinä tarvitaan samaan aikaan niin sähkö- kuin rakennusmiestäkin ja tästä meitä on tarkoitus laskuttaakin. Kuitenkin työmies oli joutunut asentamaan valot pääasiassa yksin.

Jos joku nyt yllättyy siitä, ettei Pate vastannut ikinä mitään, niin saa luvan kanssa läimäyttää itseään. *SLÄP*. Kyllä, minun on myönnettävä, että minä yllätyin. Taidan olla aika tyhmä, kun jaksan yllättyä tällaisista itsestäänselvyyksistä päivästä toiseen. No, mutta takaisin asiaan. Vaikka Patella ei siis mitään asiaa meille päin ollutkaan. 

Työmies Make oli todennut tähtitaivasvalojen osalta, että myös sähkömies oli ihmetellyt valosarjan ongelmia. Päätin kysyä mielipiteen suoraan sähkömieheltä. Kerroin, että kuulimme tähtivalosarjan kanssa olleen jotain ongelmia ja kysyin, mikä niiden kanssa oli ongelma. Sähkömies vastasi: ”Täytyypä kysyä joltain muulta...” Olin aivan äimänkäkenä. Make sanoi, että sähkömiehen kanssa olivat valoja ihmetelleet, joten en ymmärtänyt, oliko niitä asentanut joku toinen sähkömies vai mistä on kyse. Yritin saada asiaan selvyyttä, mutta sähkömies totesi, ettei tiedä asiasta enempää tähän hätään. En vieläkään ymmärtänyt, oliko sähkömies ihmetellyt valoja vai ei ja miksei hän tiennyt, mitä oli ihmetellyt. Tuntui siltä, että koko totuutta ei syystä tai toisesta saa meille kertoa. Lopulta sähkömies vastasi: ”timpuri asensi kuituja samalla kun naulasi kiinni”. Ihan hirveästi ei tämäkään vielä tilannetta avannut.

Patesta ei kuulunut, joten Jii päätti keskiviikkoaamuna ajaa kotiin katsomaan, miltä siellä näyttää. Paikalla olivat Make ja sähkömies. He siivoilivat ja kertoivat hommien loppuvan kuluvana päivänä. Jii tuijotti monttu auki kylpyhuonetta: amme oli kyllä asennettu, mutta allaskaappi, peilikaappi, pesuallas, suihkuseinä, saunan ovi (ei mikään yllätys) olivat paketeissaan olohuoneessa. Jii kysyi, mitä kalusteille tehdään ja työmiehet vastasivat, että heitä ei ole ainakaan pyydetty niitä asentamaan.

Jii joutui palaamaan töihin ja soitti matkalla minulle. Kuinka sattuikaan, että elettiin taas keskiviikkoaamua ja tukkaputkella juoksin Amaa kerhoon ja sieltä vielä reippaammalla putkella Olian kanssa muskariin. Ei paljon pupujussin pitkät korvat laulattaneet, kun päässä jyskytti vain, että WTF. Kuuluisaa lisätyötarjousta hinkatessamme kysyin jossain vaiheessa Patelta, kuuluuko uusien kalusteiden asentaminen tarjoukseen. Eiväthän ne nyt mitenkään voineet siihen kuulua, mutta lisätöitä koskevassa tapaamisessamme 15.8. Jokke lupasi, että eiköhän nyt voida asentaa uudet kalusteet ilman lisähintaa, ellemme mitään yli-ihmeellisiä kalusteita ole hankkimassa. Tietääkseni valitsemamme kalusteet eivät olleet yli-ihmeellisiä.

Muskari loppui ja oli aika hoitaa asioita. Ajatus Patelle soittamisesta sai taas vatsan heittämään kuperkeikkaa. En yksinkertaisesti pystynyt soittamaan hänelle. Päätin soittaa Jokelle, jonka kanssa kalusteista oli ollut puhetta. Jokke oli ihmeissään puhelustani. Hän muisteli, että nimenomaan sovimme tapaamisessa, että kalusteet voidaan asentaa. Näin minäkin luulin. Kysyin remontin valmistumisesta, johon Jokke ei osannut ottaa kantaa. Hän lupasi selvittää asioita ja palasi hetken päästä asiaan.

Kalusteiden kanssa oli käynyt väärinkäsitys ja ne oltiin kyllä asentamassa. Epäilen vahvasti, että väärinkäsityksen nimi oli Pate, mutta vahvistusta asialle en saanut. Enkä oikeastaan tarvinnut, kunhan kalusteet olivat menossa paikoilleen. Saunan ovesta kävin saman keskustelun kuin jo neljä kertaa aiemmin. Jokke yritti selittää asiaan Paten puhkikuluneilla fraaseilla, mutta ammuin ne tyylikkäästi alas yksi kerrallaan omilla argumenteillani. Jokke myönsi, että tarjouksessa on ollut heidän puoleltaan virhe ja että ainakin asia olisi pitänyt hoitaa heidän puoleltaan fiksummin. Melkein rakastuin Jokkeen.

Kysyin myös tähtivalosarjasta ja Jokke kertoi, että valoista iso osa oli ollut viallisia. Kysyin, miksi ihmeessä rikkinäinen valosarja on sitten asennettu. Jokke ei oikein osannut sanoa ja totesi, että eihän niin olisi pitänyt mennä tekemään. Kuitenkin muistutti, että paikalla olivat asentaja ja sähkömies, joten kuka olisi maksanut hukkaan menneen työajan. Huomautin, että töitä varmaan riittää, kun urakka pitäisi jotakuinkin neljän tunnin päästä olla valmis. Ja asiaa olisi voitu ehkä pohtia yhdessä, jos joku olisi vaivautunut ottamaan yhteyttä ennen kuin viallinen sarja kattoon asennetaan. Lisäsin myös, että toimivia kuituja on jätetty paneelin yläpuolelle, johon Jokke totesi, että niin ei varmasti ole tehty, mutta hän selvittää lisää.

Jokke soitti uudestaan reilun tunnin päästä. He olivat Paten kanssa käyneet työmaalla. Hän totesi, että tähtitaivasvalot eivät ole asennettu, kuten pitäisi. Muutama kuitu oli ollut pimeänä, mutta vastoin hänen tietoaan, toimivia kuituja oli todella jätetty paneelin yläpuolelle. Jokke totesi rehdisti, ettei selittele asiaa sen enempää, koska ei ymmärrä, mitä jätkillä on liikkunut päässä niitä asentaessa. Kyse on selvästä työvirheestä ja asia korjataan avaamalla katto. Myös paneelin läpi paistava valo korjataan tavalla tai toisella.

Jokke kertoi, että jos kaikki menee nappiin, loppusiivous on perjantaina. Seuraavaksi päiväksi eli torstaiksi he olivat hoitaneet neljä lisämiestä työmaalle. Pate lupasi loppuaikataulun antaessaan, että myös rikkoutuneet seinät tullaan aikataulun puitteissa korjaamaan. Paten sanoja lainatakseni: ”Tarkoitus on, että saadaan asunto meidän puolesta täysin valmiiksi nyt kerralla”. Jokke lupasi, että Pate on yhteydessä torstaina ja vahvistaa, kuinka aikataulu tulee menemään. Torstai määrittäisi paljon. Joka tapauksessa he ilmoittavat siivousliikkeelle, että ovat valmiina perjantaina puolilta päivin menemään meille.

Totesin Jokelle, että urakoitsijan toiminta jättää kyllä huomattavasti toivomisen varaa. En voinut käsittää, että urakan piti valmistua tänään, mutta urakoitsijasta ei kuulu mitään. Jouduin itse laittamaan viestin ja soittamaan vielä perään. Jokke myönsi, että moni asia on mennyt pieleen. Kysyin, onko kolme kuukautta heille normaali aika tällaisessa urakassa. Jokke myönsi, että remontti on venynyt kohtuuttomasti.

Jokke kertoi, että laatoittajalla on meneillään vaikea avioero, mikä on vaikeuttanut töihin ilmestymistä. Jokke lisäsi, että urakan ei pitäisi kaatua yhden miehen poissaoloon, mutta jostain syystä nyt on päässyt käymään niin. Totesin, että ikävä juttu, mutta tämän ei pitäisi kaatua asiakkaan niskaan. Ja että ymmärrystä olisi voinut meiltäkin päin riittää, jos joku olisi vaivautunut ottamaan yhteyttä ja kertomaan, missä mennään.

Jokke kertoi, että urakan epäonnistumista on käyty heidänkin päässään läpi. Hän totesi, että hänelle tuli yllätyksenä, miten pahasti työ on todellisuudessa viivästynyt. Jokke epäili, että myös Pate on liian sinisilmäisesti luottanut, että työt etenisivät. Lopuksi Jokke totesi, että yritetään hoitaa urakka nyt kunnialla maaliin, että pääsisimme pian kotiin. Ja todentotta, olimme kahden yön jälkeen pääsemässä takaisin kotiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti