Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

perjantai 14. lokakuuta 2016

#72: Sytyttääkö?


Kylpyhuoneen ja keittiön suunnitelmat olivat selvillä, joten vielä piti saada niihin liittyvät sähkötyöt järjestykseen. Kylpyhuoneessa tarvittavat valaistusmuutokset ja ammeeseen liittyvät sähkötyöt olivat tulossa urakoitsijan kautta. Kysyin Patelta, voisikohan meidän muutkin sähkötyöt hoitua samalla. SM Oy käytti sähkötöissä Sähkö X Oy:tä ja sähkömies oli tulossa käymään työmaalla. Sovimme Paten kanssa, että hän ilmoittaa minulle ajankohdan ja tulen tapaamaan sähkömiestä.

Kun sain tiedon sähkömiehen tulosta, ajoin käymään kotona. Sähkömies Vili oli todella mukava ja kävimme läpi sähkötöihin liittyviä toiveitamme. Keittiöön tulisi keittiöasentajan piirustusten mukaiset sähkötyöt, joista Vili teki meille tarjouksen. Lisäksi kysyin ehdotusta saunavalaistukseen ja hän suositteli katsomaan saunavaloja Led-valot.fi:stä.

Saunanvalot löytyivätkin pikaisesti. Päädyimme 12-osaiseen mustaan saunavalosarjaan. Kommelluksitta ei tietysti edes saunaledien tilaus sujunut, kun verkkokauppa ilmoitti, että tuote on loppu varastosta eikä ole tietoa, milloin tuotetta tulee lisää. Laitoin yritykseen kyselyn lampuista ja muutaman päivän päästä sain vastauksen, että tuotetta on jo saatu varastoon. Jes, jotain onnistumisiakin matkan varrelle!

Kylpyhuoneen ledit tuottivat enemmän päänvaivaa. Kysyin Vililtä, mitä ledien valinnassa tulee ottaa huomioon. Hän kertoi, että valot pitäisi olla roiskevesisuojattuja ja IPx4-luokkaa. Ei muuta kuin valoja valitsemaan. Katsoin ensin Netraudan kylpyhuoneenvalaisinvalikoimaa. Vaihtoehdoista ei ainakaan jäisi homma kiinni: 484 vaihtoehtoa. Rajasin vaihtoehtoja IP-luokan mukaan ja enää 356 vaihtoehtoa. Yritin tehdä vertailua lamppujen välillä, mutta watit, luksit ja kelvinit pistivät pään totaalisen pyörälle. Lamppuviidakossa seikkailu oli turhauttavaa.

Muutaman päivän toivottoman vertailun jälkeen löysin kolme vaihtoehtoa, joita ehdotin Vilille. Ensimmäinen oli hänelle täysin tuntematon merkki, toinen ja kolmas liian pienitehoisia. Vili onneksi suositteli Airamin Planex led-lamppua, jota käytetään kylpyhuoneissa paljon. Etsin käsiini suositellun lampun tilatakseni niitä tarvittavan määrän. Löysin oikean lampun, mutta lampun IP-luokka olikin 23. Minulla ei sytyttänyt enää yhtään.

Kysyin Vililtä, että tilaanko suositellun lampun, jonka IP-luokka ei vastaa sovittua vai mitä teen. Hän kertoi, että lampun voi asentaa IP-luokasta huolimatta, kunhan kylpyhuoneen korkeus on vähintään 2,25 metriä. Vaan meillähän se oli 2,20 metriä. En olisi ikinä uskonut, että jopa lampun valintaan voi oikeasti tuhlata elämästään näin monta päivää. Ehdotin jo välissä, että he asentaisivat mitkä tahansa soveltuvat lamput, mutta en edes muista, mihin sekin vaihtoehto kariutui.

Sen lisäksi, että pelkän valaisimen löytäminen oli tuskien taival, piti matkan varrella ottaa kantaa vielä moneen asiaan: tuleeko saunaan ledien lisäksi joku kirkkaampi valo, palavatko ledit ja kirkas valo samaan aikaan, voiko ledejä himmentää, himmennetäänkö langattomalla kaukosäätimellä vai pinta-asennettavalla kaukosäätimellä, montako lediä kylpyhuoneeseen laitetaan, laitetaanko sittenkin ledien sijaan paneelivalot, pitääkö niitä voida himmentää, miten kukakin sijoitetaan, palavatko ne yhtä aikaa tähtitaivaan kanssa ja kuka palaa samaan aikaan peilikaapin kanssa ja huhhuh.. Kunnioitan kylpyhuonevalaistusta nykyään ihan eri valossa.

Omatoimisen sähkömiesammattitutkintoni aikana törmäsin muuten mielenkiintoiseen Lampputieto-sivustoon, joka tarjoaa puolueetonta, luotettavaa ja ajankohtaista tietoa lampuista ja valaistuksesta. Suosittelen lämpimästi tutustumaan, jos valaistuksen suunnittelu on missään määrin ajankohtaista. Sivustolla on hyviä vinkkejä myös ihan vain sähkönkulutuksenkin pienentämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti