Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

sunnuntai 7. elokuuta 2016

#16: Aikataulujen sovittelemista


Asuntomme ostajille oli tärkeää, että he pääsisivät muuttamaan mahdollisimman pian – nainen oli raskaana eikä muuttorumbaa haluttu jättää viimeisiin hetkiin. Omien kauppojen osalta sovimme Myyntimiehen kanssa, että he voisivat muuttaa helmikuun puolessa välissä, jolloin me saisimme asuntomme tyhjäksi helmikuun loppuun mennessä.

Jii oli lähdössä helmikuun alussa isänpäivälahjaksi saamalleen poikien reissulle Teneriffalle. Kysyimme Myyntimieheltä, onko heille ongelma, jos kaupantekopäivä on samalla viikolla heidän muuttopäivänsä kanssa. Myyntimies vastasi, että tulee hässäkkä. Minun olisi saatava Jiiltä valtakirja sekä oman asuntomme myyntiin että heidän asuntonsa ostamiseen, jotta kaupat päästään tekemään heidän haluamallaan viikolla. Muussa tapauksessa heidän muuttonsa siirtyy ja menee säätämiseksi ja töitäkin pitäisi jossain vaiheessa tehdä. 

Olin jo niin kyllästynyt jatkuvaan painostamiseen siitä suunnasta, että vastasin vain, että ei aiheuteta hässäkkää, ettei mene säätämiseksi. Totesin, että katsotaan kaupantekoa rauhassa ja jos meidän ostajalle on ongelma, että aikataulu venyy, niin etsitään uusi ostaja. Puhelin pärähti soimaan ennen kuin ehdin viestivalikon sulkea. Myyntimies hätääntyi, kun edes vihjasin kauppojen peruuntumisella. Hän jaksoi muistuttaa, miten joustavia ovat olleet ja goodwilliä löytynyt meidän suuntaan joka käänteessä. Kun kaikki on melkein valmista, ei tehdä asioista hankalia. Totesin, että ainoa hankaluus on heidän vaatimuksensa toteuttaa kaupat viikolla, jolloin Jii ei ole maisemissa. 

Asuntokaupat suoritetaan yleensä ostajan pankissa. Meidän ostajien ”kotipankki” oli muualla Suomessa, joten ostajat selvittivät, miten kaupanteko toteutetaan ilman, että kaksi perhettä matkustaa 200 kilometriä suuntaansa allekirjoitusta tekemään. Kaupanteko onnistuisi kyllä konsernin muussa toimipisteessä, mutta pankin käytännön mukaisesti ajat olivat keskitetty yhteen konttoriin ja aikoja oli hyvin heikosti tarjolla. Kaupanteko meinasi jälleen siirtyä.

Keskustelin oman pankkineuvojamme kanssa tilanteesta ja hän kertoi, että alueellamme kaupat on totuttu tekemään ostajan pankissa. Muualla Suomessa kaupat tehdään pääsääntöisesti myyjän pankissa. Hän ehdotti, että tekisimme kaikki kaupat omassa pankissamme, jolloin aikoja saa paremmin eikä liikkuminen tuota kenellekään ongelmia. Tämä sopi kaikille osapuolille ja kaupantekopäiväksi saatiin sovittua 5.2.

Olimme olleet yhteydessä myös HTT-Tavarantarkastajaan, jolle ainoa sopiva päivä kuntotarkastukseen ennen kaupantekoa oli 4.2. Emme halunneet riskeerata asunnonvaihdon yhteydessä mitään, joten kaikkien osapuolien kanssa sovittiin, että kaupanteko on alustavasti perjantaina ja jos torstain kuntotarkastuksessa löytyy jotain hälyttävää, asiat ratkotaan suuntaan tai toiseen tuon torstai-illan aikana. Ostajamme ymmärsivät täysin ja asia sopi heille muitta mutkitta. Myyntimies jaksoi naureskella typerälle päähänpistollemme tarkastukseen liittyen, mutta varmana asuntonsa priimakunnosta, ei kuitenkaan laittanut kapuloita rattaisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti