Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

tiistai 16. elokuuta 2016

#26: Taloyhtiö hallinnassa?


Kuulin myöhemmin hallituksen puheenjohtajalta, että taloyhtiön ja Myyntimiehen erimielisyydet ratkesivat lopulta taloyhtiön tultua kustannustenjaossa hieman vastaan. Luotin siihen, että taloyhtiö oli käynyt kustannukset huolella läpi ja toivoin, ettei taloyhtiö anna periksi Myyntimiehen painostamisesta huolimatta. Joko kustannukset oli jaettu alun alkaen huolimattomasti tai sitten Myyntimies pääsi jälleen luistamaan vastuustaan.

Ihmettelin alun perinkin, miksi taloyhtiö oli valmis ottamaan vastuulleen mitään remonteista. Tarkastuksen jälkeen selvisi, että luukku, josta home löytyi, oli Myyntimiestä edeltäneen osakkaan rakentama. Muista asunnoista ei vastaavia luukkuja löytynyt. Todennäköisesti home oli päässyt muodostumaan luukkuun, kun ilmanvaihto katonrajan eri elementtien välillä kärsi rakenteiden koteloimisesta. Muut remontit olivat eriasteisia riskien minimointeja, joita ei mielestäni olisi taloyhtiön tarvinnut kustantaa – ainakaan siinä määrin kuin nyt oli sovittu.

Edellä mainittu oli outoa varsinkin myöhemmin ilmi tulleen yhtiöjärjestykseen lisätyn pykälän mukaan: ”Asunto-osakeyhtiölaista poiketen yhtiössä noudatetaan seuraavia säännöksiä koskien osakkeenomistajien toteuttamia muutoksia ja lisäyksiä. Osakkeenomistaja vastaa osakkeenomistajan toimesta huoneistoon tai sen ulkopuolelle tehtyjen/ teetettyjen rakenteellisten sekä sisustuksellisten muutosten ja lisäysten kunnossapidosta. Osakkeenomistaja vastaa myös näiden yhtiön rakennukselle tai huoneistolle aiheuttamien vikojen korjaamisesta ja niiden kustannuksista.

Mikäli yhtiölle syntyy lisäkustannuksia siitä, että yhtiön toteuttamaa remonttia tehtäessä samalla joudutaan purkamaan tai ennalleen saattamaan näitä osakkaan huoneistossa tehtyjä muutoksia tai lisäyksiä, vastaa ko. osakkeenomistaja yhtiölle aiheutuvista lisäkustannuksista. Tässä määräyksessä mainittu vastuu kunnossapidosta käsittää vastuun kohteen huollosta, hoidosta, korjaamisesta, perusparantamisesta ja uudistamisesta sekä mainittujen toimenpiteiden kustannuksista. Osakkeenomistajan vastuu määräytyy näin myös silloin, kun muutostyö on toteutettu huoneistoon aikaisemman osakkeenomistajan toimesta.”

Tämä uusi yhtiöjärjestys se vasta iloinen yllätys olikin. Yhtiössä oli 28.4.2015 hyväksytty uusi yhtiöjärjestys, joka oli tullut voimaan 8.9.2015. Asuntokaupan yhteydessä meille esitettiin vanha yhtiöjärjestys siitäkin huolimatta, että vielä erikseen kysyin, onko alkuperäinen yhtiöjärjestys todella voimassaoleva (#06: Taustojen tonkiminen). Uuden yhtiöjärjestyksen myötä niin huoneistoselitelmä kuin pinta-alakin oli muuttunut, mutta isoin muutos oli edellä mainittu pykälä osakkaan vastuun huomattavasta lisääntymisestä.

Myyntimies mainosti ennen kaupantekoa moneen otteeseen, kuinka taloyhtiön hallinto vasta hyvässä hoidossa on ollutkin – hänen luotsaamanaan totta kai. Siihen nähden oli mielenkiintoinen ensimmäinen yhtiökokouksemme, jossa paljastui, että niin kutsut, pöytäkirjat kuin toimintakertomuksetkin on aina tehty vanhan dokumentin päälle päivämääriä muuttamalla.

Tilinpäätökseen oli kirjanpitäjän toimesta tehty laiton asuintalovaraus, mikä johti siihen, että tilinpäätös jäi vahvistamatta ja vastuuvapaus hallitukselle myöntämättä. Myös toimintakertomus päätettiin päivittää vastaamaan lain vaatimuksia. Myöhemmin kuulin, että pöytäkirjoja ei aiemmin ole aina edes tehty vaan asiakirjoja on laadittu jälkikäteen sähköpostiviestittelyjen pohjalta. Ei ihan samanlaista hallinnointia, mihin itse olen hallitusten puheenjohtajana tottunut.

Edellisessä kirjoituksessa kerroin, kuinka Myyntimies lupasi, että palataan meille syntyneisiin kustannuksiin, kun taloyhtiön ja hänen kustannukset ovat selvillä. Käsi ylös, jos yllätyit, ettei yhteydenottoa asian tiimoilta tullut. Helmikuussa kauppoja hieroessamme sovimme, että Myyntimies maksaa uuden asuntomme vastikkeen maaliskuulta, jos me emme saa vanhaa asuntoamme remonttien takia helmikuun loppuun mennessä tyhjäksi. Tähän päivään mennessä ei ole kuulunut mitään tästäkään herrasmiessopimuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti