Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

keskiviikko 31. elokuuta 2016

#37: Vahinkoa kartoittamassa


Kaiken säätämisen jälkeen kartoitustyöt olivat vihdoin alkamassa. Vahinkokartoitus X Oy:n Jussi oli tulossa tiistaina 10.5. aloittamaan purkutyöt ja selvittämään vuodon syytä sekä tarkkaa sijaintia. En itse päässyt paikalle, mutta Jii meni avaamaan oven sovitusti klo 8.00. Jussi tuli toisen miehen, Jarmon, kanssa. Jii epäili, oliko Jussi vieläkään ihan perillä, mitä oli tullut tekemään, mutta Jarmolla näytti olevan selvät sävelet.

Olimme odottaneet 1,5 kuukautta, että joku tulisi avaamaan rakenteita ja toteamaan vahingon aiheuttajan. Paikalla käyneet asiantuntijat niin päivystävästä putkimiehestä aina ensimmäiseen kartoittajaan asti ja kaikki siltä väliltä olettivat vuodon olevan käyttövesiputkessa. Jussi ja Jarmo painelivat määrätietoisesti kylpyhuoneeseen, kurkkasivat lämminvesivaraajan alle ja totesivat, että lämminvesivaraajan alla menevien putkien läpiviennit olivat tiivistämättä. Havainto tuntui käsittämättömältä, sillä lämminvesivaraajaa olivat jokainen vuorollaan epäilleet, mutta asiaa tutkittuaan jokainen totesi, ettei varaajassa ole vikaa.

Jii yritti kysyä, mistä vesi on rakenteisiin päässyt, sillä varaaja sijaitsee kuivassa osassa kylpyhuonetta eikä suihkuvesi pääse kuin tarkoituksella valuttamalla varaajan alle – jos silloinkaan. Matkalla on kaksikin lattiakaivoa ja kaadot niin jyrkästi kaivoihin päin, että veden kulkeminen tiivistämättömiin läpivienteihin vaatisi fysiikanlakien kumoamista. Jussi ja Jarmo pysyivät kannassaan.

Varaajan alta ennen vahinkoa. Takaseinässä saumat ilman silikonia ja putkiläpiviennit tiivistämättä.

Ajattelin, että asia selvä, voihan siellä olla läpivienneissäkin puutteita, mutta putkivuoto löytyy varmasti, kun putkiin päästään käsiksi. Jussi ja Jarmo tyhjensivät varaajan ja irrottivat sen paikaltaan. He suojasivat asuntoa joltain osin ja tekivät kylpyhuoneesta alipaineistetun tilan purkutöitä varten. He tekivät vuotokohtaan vesirasituskokeen eli heittivät ämpärillisen vettä lämminvesivaraajan paikalle ja viiden minuutin kuluttua vesi valui alakerran keittiöön.

Alkuperäisessä raportissa suositeltiin kylpyhuoneen purkamista vahinkoalueelta. Asioista mitään tietävät tuttavat ihmettelivät, miksei kylpyhuonetta pureta kokonaan. Vesieristeen osittainen rikkominen veisi kaiken takuun ja vakuutusyhtiön vastuun mahdollisessa uudessa vahinkotilanteessa. Yritin saada Työnjohtajalta vastausta osittaiseen purkuun, mutta turhaan. Yritin kysellä myös, kenen kanssa voisi tarkemmin keskustella purkutöiden toteutusmenetelmistä, suojaustarpeesta ja purun laajuudesta, mutta turhaan.

Heti keskiviikkoaamuna Työnjohtaja oli toimittanut vakuutusmeklarille viestin, jossa totesi, että kylpyhuoneen purun laajuus käsittää kylpyhuoneen ja saunan lattian laattojen poiston sekä seinien alimman laattarivin poiston. Lattiassa on sähköinen lattialämmitys, joka on mahdollisesti uusittava. Mahdollisesti myös saunan seinäpaneeleita jouduttaisiin poistamaan, mikä selviäisi purun yhteydessä. Lisäksi hän totesi, että vuodon aiheuttajaksi selvisi seinä-lattialiitoksen välinen sauma, johon on silikonit jätetty vetämättä sekä tiivistämättömät putkiläpiviennit lämminvesivaraajalle. Työnjohtaja pyysi vakuutusmeklarilta lupaa purkutöiden jatkamiselle.

Tiivistämättömät putkiläpiviennit

Meklari soitti minulle ja kertoi, että nyt olisi syytä ottaa se pikkupitäjän purkufirma, jota hän oli ”suositellut” jo moneen kertaan ennenkin. Olin aivan puulla päähän lyöty taas. Käsitin, että Vahinkokartoitus X Oy oli nimenomaan tekemässä purkutyötä ja selvittämässä vahinkoa, mutta nyt piti olla taas ottamassa uutta firmaa työmaalle. Soitin hallituksen puheenjohtajalle ja kysyin, että miten tämä asia nyt etenee. Puheenjohtaja oli hämmentynyt ja soitti Työnjohtajalle. Myös Työnjohtaja oli hämmentynyt, sillä Jussi ja Jarmo olivat parasta aikaa purkutöissä asunnossamme eikä urakoitsijaa tässä vaiheessa oltu vaihtamassa yhtään mihinkään. En tiedä, mikä meklarin tavoite oli, mutta turhautumiseni määrä oli ainakin siinä määrin mittava, että siihen ei enää mittayksiköitä löytynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti