Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

torstai 4. elokuuta 2016

#14: Iso pyörä pyörähtää


Paluu arkeen koitti loman jälkeen ihan liian nopeasti. 3 kuukauden ikään ehtinyt Olia jatkoi hyväksi havaitsemallaan tyylillä elämäänsä eteenpäin. Siihen kuului yöheräämiset 5-10 kertaa yössä ja itkua vuorokauden ympäri niin paljon, että siitä olisi riittänyt jakaa naapuripitäjän vauvoillekin. Lento tuli yöllä ja seuraavaksi illaksi oli sovittu yksityisnäyttö loman aikana soittaneen perhe K:n kanssa. Myyntimieskin muisti taas soitella ennen kuin oli ehditty uuteen päivään herätä: pitäisi tavata porukalla eli Myyntimies, välittäjä ja me. Oli taas ilmennyt uusia kauhukuvia, jos emme saa asuntoamme myytyä.


Näyttö perhe K:n kanssa meni kaiketi ihan mukavasti. Yöllinen kotiinpaluu sekoitti valmiiksi väsyneitä aivojani siinä määrin, että olin näytön ajan enemmän pihalla kuin Jii ja lapset, jotka olivat oikeasti pihalla. Puhuin asioita moneen kertaan ja jostain en vissiin muistanut puhua kertaakaan, mutta pienen lapsen äitinä nainen ymmärsi minua hyvin. En muistanut näytön jälkeen yhtään, mitä oli puhuttu ja sovittu, ja pelkäsin, että menetimme potentiaalisen ostajan väsyneen sekoiluni ansiosta. Yhteydenpito perheen kanssa kuitenkin jatkui ja he halusivat tulla katsomaan asuntoa uudestaan.

Tässä välissä Myyntimies ja välittäjäkin ehtivät jo kyläillä. Myyntimiehellä yöunet olivat kaikonneet, kun emme saa asuntoamme myytyä. Hän tarinoi, kuinka me olemme löytäneet unelmiemme asunnon ja he haluavat ehdottomasti myydä asunnon vain meille, mutta heillä on liikaa pelissä. Hän halusi jälleen muuttaa tarjouksen ehtoja. 

Yhteistuumin he välittäjän kanssa kävivät läpi vaihtoehtoja, joita olivat kauppojen tekeminen nollasummalla tai jollain nimellisellä summalla. Joka tapauksessa niin, että meilläkin on euroja pelissä ja meillä on taloudellinen sanktio, jos emme pysty täyttämään ehdollisen tarjouksen ehtoja. Totesimme jälleen kerran, että meillä ei ole varaa taloudelliseen riskiin ja jos tämä ei Myyntimiehelle sovi, on etsittävä uudet ostajat. Hammasta kiristellen tarjous jätettiin entiselleen.

Perhe K oli asunnostamme tosissaan kiinnostuneita ja mikä parasta, he vaikuttivat täydellisiltä ostajilta. Lapsuudenkodin myyminen tuntui hetkittäin raskaalta ja tuntui hyvältä, että kotiin oli muuttamassa kivat ihmiset. Perheellä oli Aman ikäinen lapsi, jonka kanssa Ama tuli hyvin toimeen. Perhe halusi jättää tarjouksen ja neuvottelimme yhdessä kauppojen etenemisestä. Edelliskerrasta viisastuneena keskustelimme avoimesti myös kauppasummasta ja odotuksistamme sen suhteen. Jäimme odottamaan virallista tarjousta. Sopimukseen päästiin lopulta tammikuun lopulla 2,7 prosenttia alle pyyntihinnan.  

Kaikki näytti erinomaiselta: olimme löytäneet unelmiemme talon, olimme löytäneet ihanat ostajat omalle asunnollemme ja vieläpä täysin omatoimisesti. Aina silloin tällöin joku kyseli, miten asunnonvaihto etenee ja asiaa tuli kerrottua suuntaan jos toiseen. Yhtenä työpäivänä toinen työkaveri sattui kuulemaan, kun Jii kertoi kuulumisia asuntorintamalta. Työkaveri JK kysyi, millainen asunto oli kiikarissa. Jii kertoi perustiedot asunnosta ja JK kertoi oman tarinansa.

JK perheineen oli ostanut asunnon, johon olivat tehneet isot remontit. Muutaman vuoden kuluttua he myivät asunnon. Asunnon ostajat palasivat ikävillä uutisilla myöhemmin: asunnon rakenteet olivat umpihomeessa. Asiaa tutkittiin lisää ja koko asunto meni asumiskieltoon. Ostajat vaativat kaupanpurkua, johon K:lla ei ollut mitään mahdollisuuksia, kun uusi asunto oli jo ostettuna. Tilanne oli katastrofaalinen niin JK:n perheelle kuin ostajaperheellekin. JK kertoi, että 80-90-lukujen taitteessa tehdyissä rivitaloissa on järjestäen käytetty rakennustapaa, joka on erittäin riskialtis. JK suositteli kiertämään kaukaa kyseisen rakennusajan talot. 

Unelma-asuntomme oli rakennettu 1988. Se oli juuri riskiaikaa. Meihin iski järjetön paniikki. Mitä jos vaihdamme erinomaisen kotimme johonkin riskirakennukseen? Mitä jos asunnosta löytyy hometta tai muuta vikaa, josta emme tiedä? Mitä jos altistamme lapset asuntohaaveidemme myötä homeelle ja he sairastavat unelmiemme takia koko loppuelämänsä? Kysymyksiä vilisi mielessä ja ahdistus vain kasvoi…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti