Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

sunnuntai 7. elokuuta 2016

#17: Tarkastusta tekemässä


Kuntotarkastaja tarjosi tarkastusta 1060 euron hintaan. Tarkastajalla oli yhteistyökokeilu meneillään homekoiratutkimusta tarjoavan yrityksen kanssa ja hän tarjosi veloituksetta tutkimukseen mukaan myös homekoiran (hölmökoiran, kuten Myyntimies asian esitti). Tarkastuspäivä koitti ja vein lapset aamulla äidilleni hoitoon. Ajoin asunnolle, jossa tapasin Myyntimiehen, tavarantarkastajan sekä homekoiratutkijan. Tarkastaja kyseli asunnosta tietoja, joihin Myyntimies vastaili. Tarkastaja olisi tarvinnut erilaisia asiakirjoja tutkimusta varten, mutta mitään ei ollut siihen hätään saatavilla.

Tarkastaja teki omaa työtään rakenteita koputellen ja haistellen ja koiratutkija aloitti toisesta päästä taloa tehden omaan tutkimustaan koiran kanssa. Oma roolini oli lähinnä seistä tumput suorina ja seurata tarkastajaa – samalla toivoen, ettei mitään ikävää paljastuisi. Tarkastaja ei paljon tarkastuksen aikana puhunut muutamia esittämiään kysymyksiä lukuun ottamatta. Koira teki tutkimustaan omassa rauhassaan – sen työtä ei saanut häiritä, etteivät havainnot kärsi.

Tutkimusta lämpökameralla
Kaikki näytti hyvältä eikä ensimmäisistä kerroksista löytynyt mainittavia ongelmia. Tarkastaja kipusi ullakkokerrokseen, joka on muutettu asuintilaksi. Ullakkohuoneella on luukku, jonka olemassaoloa olimme tutustumiskäynneillä ehtineet Jiin kanssa jo ihmetellä. Myyntimies kertoi tarkastajalle saman kuin meillekin, että luukun takana on pieni tila, jonka tarkoituksesta he eivät tiedä mitään. He eivät ole tilaa mihinkään käyttäneet eikä tilassa mene mitään putkia tai muita talotekniikkaan liittyviä ratkaisuja. Me puhuimme aiemmin, että se on oikein unelmatila pienten lasten leikkeihin. Tarkastaja työnsi päänsä luukun sisään ja totesi, että täällä on isompi ongelma. Kylmä hiki nousi otsalle.

Mystinen luukku
Tarkastaja tutki lisää ja kertoi, että luukun avatessaan hän havaitsi heti homeen hajun. Kun luukkuun kömpi syvemmälle, oli oviseinässä silmin havaittavaa homekasvustoa. Olin samaan aikaan järkyttynyt ja helpottunut – mikä onni, että teetätimme tarkastuksen! Myyntimieskin hiljeni aavistuksen nolona, mutta jatkoi jo hetken kuluttua kovaan ääneen epäuskoista voivotteluaan.

Tarkastuksen lopuksi kävimme sekä tarkastajan että homekoiratutkijan havainnot läpi. Rakennus itsessään oli rakennettu eri tavalla kuin rivitalot yleensä: runko betonielementeistä ja välipohjat ontelolaatoista. Rakennustapa on enemmän kerrostaloissa käytetty ja tarkastajan mielestä hyvä asia, sillä rakenne on armollisempi ikääntymiselle ja muille rakennusteknisille ongelmille. Iso ongelma oli ullakkokerroksen home, jonka laajuus ja alkuperä selviäisivät vasta tarkemmissa tutkimuksissa. Lisäksi oli jotain pienempiä ongelmakohteita (näistä tarkemmin tekstin lopussa).

Kokonaisuudessaan asunto oli tarkastajan mielessä ikäisekseen hyvässä kunnossa. Käytetty rakennustapa antaa paljon anteeksi ja on luotettava rakenne. Tarkastaja totesi, että täysin ongelmatonta asuntoa ei löydy koskaan, ei edes uudistuotannosta. Homelöytö vaikutti siltä, että kyse on todennäköisesti vain pienestä paikallisesta ongelmasta, joka korjaantuu rakenteet avaamalla ja vaihtamalla terveisiin. Tarkastaja totesi ongelman täyttävän terveydensuojelulaissa mainitun asunnossa esiintyvän terveyshaitan kriteerit, mikä tarkoittaa sitä, että taloyhtiön on viipymättä ryhdyttävä toimenpiteisiin ongelman korjaamiseksi.

Kysyin, mitä tarkastaja tekisi meidän tilanteessa pienten lasten kanssa. Lastenhuone oli vielä tulossa homeluukun alapuolelle. Tarkastaja sanoi, että rakenneteknisenä asiantuntijana hän ei olisi asiasta kovin huolissaan ja että homeesta on tehty jossain määrin todellisuutta suurempi mörkö. Samaan aikaan kodinterveyden ja sisäilma-asioiden asiantuntijana hän ei voi suositella pieniä lapsia laitettavaksi homeluukun alapuoleiseen huoneeseen – ja omia lapsiaan hän ei laittaisi.  

Tarkastaja lupasi havainnoista vielä virallisen, kirjallisen raportin. Olin helpottunut, että tarkastus oli tehty ja ongelmat havaittu, mutta samaan aikaan entistäkin suurempi ahdistus painoi rinnassa: huomisaamuna piti kolmen perheen unelmien toteutua asuntokaupan muodossa ja meidän päätöksemme voi kaataa ne kaikki.  

Ote tarkastajan raportista
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tarkastajan havaitsemat ongelmat ja suositellut toimenpiteet:

Yläkerran rakenne: Ullakon luukusta löytynyt home. Homeen alkuperän ja ongelman laajuuden selvittäminen rakenteet avaamalla. Homeiset rakenteet tulee vaihtaa ja hometta aiheuttava ongelma korjata. Kosteutta tai vuotoa ei ollut havaittavissa, joten todennäköiseksi aiheuttajaksi epäiltiin ennen kattoremonttia rakenteisiin päässyttä kosteutta, joka on huonon ilmanvaihdon takia (=suljettu luukku) kehittynyt mikrobikasvustoksi. Suurella todennäköisyydellä kyse pienestä paikallisesta ongelmasta.

Yläkerran kohollaan oleva parketti: Havaitsimme parven parkettilattian liikkuvan oudosti jalkojen alla. Tarkastaja ei epäillyt kohdassa olevan mitään varsinaista ongelmaa, mutta suositteli avaamaan lattian ja tarkistamaan asian.

Keittiön eteisen sähkökaappi: Sähkökaapin alustaan oli rakennusajalle tyypillisesti työnnetty erilaista kuivaa rakennusjätettä. Koira merkkasi paljon keittiössä, keittiön viereisessä makuuhuoneessa sekä sähkökaapilla ja tarkastaja uskoi, että havainnot tulevat sähköjohtoja pitkin sähkökaappiin. Sähköjohdot ovat koiratarkastuksissa ongelmallisia, koska johdot tuovat hajuja hyvinkin kaukaa eikä koira pysty päättelemään, onko ongelma lähellä vai kaukana. Kuiva rakennusjäte seinän sisällä ei sinänsä ollut ongelma, mutta jos paikkaan pääsisi kosteutta, kasvualusta homeelle olisi ihanteellinen. Tarkastaja suositteli avaamaan seinän, puhdistamaan ylimääräisen aineksen ja tiivistämään läpiviennit.

Kylpyhuoneessa sijaitsevasta lämminvesivaraajasta puuttui ylipaineen poistoputki: Haitta oli vain kosmeettinen ylipaineveden valuessa kaakeleille ja sotkiessa lattian. Tarkastaja suositteli putken asennusta.

Kellarin betonielementtiseinä: Kuntosalille oli tehty seinäpanelointi. Seinä saattaa olla riskirakenne, jos siinä esiintyy ilmavuotokohtia ja seinän tiivistämistarpeen selvitystä suositeltiin.

Saunan höyrysulkuteippaus: Alareunan tiivistyksen teippaus on irronnut ja tarkastaja suositteli korjaamaan teippauksen.

2 kommenttia:

 1. Selailin Blogi.fi postauksia josko jollain on ollut kuntotarkastusta. Teillä saitte näemmä aikoinaan pätevät ammattilaiset. Meillä on ollut hankkeena vanha hirsitalo. Pari homekoiraa kiersi talon, mutta muuten teimme tarkastuksen itse. Homehan meilläkin oli kysymysmerkkinä ja tietysti vanha talo vaatii omat korjausniksinsä. Onneksi ei sitten löytynyt mitään mitä ei ollut tiedossa. Mutta muuten saman typpistä remppaa kuin teillä on ollut edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jukka,

   Kiva kuulla, että löysit blogini. En tiedä, ehditkö enempää blogiini tutustua, mutta valitettavasti kovin päteväksi ei valitsemamme tarkastaja osoittautunut. Teksteistä #29 ja #71 voit lukea, kuinka meille tarkastuksesta huolimatta kävi.

   Kävin kurkkaamassa blogianne. Aivan ihana ulkoasu! Jään mielenkiinnolla seuraamaan projektinne etenemistä :) Iloisia remppahetkiä!

   Poista