Takana on sellainen viikko, että oksat pois. Työt ja taloyhtiön tilinpäätös ovat vieneet keskimäärin 18 tuntia päivästä, joten ihan hirveästi ei ole tarvinnut blogin kirjoittamisesta haaveilla. Palataan näihin kiireisiin myöhemmin, mutta nyt vähän tarinaa viikon takaa lauantailta, jolloin emännöin neljän tähden illallisia.
Tällä kertaa oli siis oma vuoroni toimia emäntänä. En ottanut illalle sen erityisempää teemaa vaan ruoka toisensa jälkeen vain tuli jostain mieleen ja lisäsin sen sitten illan menuun. Sillä seurauksella, että lauantaiaamuna minulla oli sekalainen seurakunta tarjottavia mielessä, mutta en edes tiennyt, mitkä aion tarjota alkupalaksi ja mitkä pääruoaksi.
Ainoa teemani oli tällä kertaa olla ajoissa. Päätin, että kun vieraat kello 17 saapuvat, en aio tuttuun tyyliin juosta keittiössä tukka putkella ja istuttaa vieraita sotkuisen keittiön keskelle. Olin aavistuksen lähempänä tavoitettani, kun havahduin jossain vaiheessa siihen, että kaikki ruoat olivat helppoja ja nopeita valmistaa. Suurin osa vei muutamasta minuutista varttiin ja alkukeittokin vain puoli tuntia. Näin mielessäni täydellisesti ajoitetun illalliskattauksen, jossa tällä kertaa emäntäkin oli ehtinyt vaihtaa vaatteet ja vetäistä ripsiväriä silmiin.
Aamu meni siivoillessa, mutta päivä oli rento ja
rauhallinen. Ilta lähestyi, mutta helpon menun ansiosta minulle ei ollut mitään
paniikkia. Muutama tunti ennen vieraiden saapumista aloin miettiä, miten konkreettisesti
toteutan seitsemän ruokalajia, sillä en minä niitä nyt voinut vasta kello 16.45
alkaa valmistaa. Ja jos teen pastat tuntia aiemmin valmiiksi, voi jokainen
arvata makuelämyksen ruokailuhetkellä.
Tajusin, että valmisteluistani on helppous kaukana. Kaikki
olivat ruokia, jotka piti tarjota heti niiden valmistuttua. Onnittelin itseäni
erinomaisesta suunnittelutyöstä ja aloin pilkkoa sipulia kovalla tohinalla. Apuna
häärivät myös Ama ja Jii ja tietysti Oliakin halusi kantaa oman kortensa kekoon.
Ja pitihän se arvata, että minun vartti on vähintään se kolme varttia, joten
eipä ole vaikea arvata, millaiseen kaaokseen vieraat lopulta saapuivat. Yhtään
mitään ei ollut valmiina ja ovikellon äänikin katosi jonnekin sauvasekoittimen
surinan väliin.
Tuomisia illan emännälle (ai miten niin joku tykkää suklaasta? :D ) |
Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin.
Ruoat olivat lopulta simppeleitä, joten puolessa tunnissa keittiö oli siivottu
ja pääsimme pöydän ääreen. Alkupalaksi minulla oli samettista bataattikeittoa
ja lämmintä maalaisleipää. Juomana oli alkumaljana tarjottua Mariposa Gold -cavaa
sekä italialaista kuivaa valkoviiniä Sartori Marani Appassimentoa.
Bataattikeiton ainekset |
Lämpimien maalaisleipien ainekset |
Valmis alkupala |
Ilta jatkui kuulumisia vaihdellen ja voi taivas, kuinka
saivat taas vatsalihaksetkin töitä naurun lomassa. Alkuruoan jälkeen väänsin
nopeasti pääruoan valmiiksi. Pääruokana tarjoilin bresaolaa (=ilmakuivattua nautaa)
rucolan ja parmesanin kanssa, valkosipuli-chilipastaa, oliiviöljyssä paistettua
halloumia sekä maalaisleipää. Jälkiruoaksi loihdin mansikkasoodat ja tarjosin tummaa
suklaata sekä suklaakonvehteja.
Chili-valkosipulipastan ainekset |
Valmis pasta |
Pääruokia (kuvasta puuttuvat halloumit) |
Varsinaista ohjelmaa en illalle ollut kehitellyt, mutta
olohuoneeseen tupareiden jälkeen leiriytynyt nopeuspeli innosti ottamaan
muutaman erän. Into lopahti aika lyhyeen, kun allekirjoittanut otti erän ja jälleen
se oli pelikone, joka lopulta taipui ja lopetti värivalojen vilkuttamisen
kohtaan 247. Intouduimme laulamaan myös muutaman erän Singstaria. Ei kestänyt
sekään ilo pitkään, kun naapurista tuli viesti, että musiikki on liian kovalla
ja pitää hiljentää reilusti. Tunnelma lässähti kuin kananlento.
Se on siinä, taas ;) |
Singstaria |
Kello ei ollut edes puolta yötä enkä ole koskaan eläessäni
saanut valitusta liian kovasta metelistä. Musiikkia ei enää sillä tavalla hiljemmalle
saanut, että olisi vielä voinut itse siitä nautiskella tai jotain ystävien
kanssa keskustella. Päätimme suunnata ravintolaan jatkamaan ilonpitoa ja
kotioven ulkopuolella tunnelma alkoi taas kohota, kun uskalsi iloita ihan
normaalilla äänellä.
Valitus tuli edellisen puheenjohtajan rouvalta. Laitoin
tietysti lähtiessämme pahoitteluviestin myös toiselle naapurille, joka
kuitenkin ihmetteli viestiäni, kun ei meiltä mitään ollut kuulunut. Hän käski
nostaa kädet ilmaan ja pistää bileet pystyyn. Totesin, ettei uskalla, kun
toisella puolella häiriinnyttiin jo.
Harmitti kovasti, että ilonpitomme sillä tavalla aiheutti
naapurissa häiriötä. Itse en ole koskaan häiriintynyt ihmisten hauskanpidosta,
vaikka meteliä olisi siitä aiheutunutkin. Edellisessä yhtiössä toimi
loistavasti, kun jollain oli aihetta juhlaan, sai juhlia ilman pelkoa
valituksista tai naapureiden häiriintymisestä. Jatkuva häiriö tai häiritsevä
elämänmeno on tietysti asia erikseen ja jokaiselle tulee suoda oma kotirauha,
mutta pienten lasten vanhemmilla tai tavallisilla työssäkäyvillä ihmisillä noin
yleensä ei mielestäni liian usein ole mahdollisuutta juhlaan, joten itse en ole
koskaan kokenut tarvetta puuttua iloiseen juhlintaan millään tavalla.
Päinvastoin: työnnän tulpat syvemmälle korviin ja iloitsen siitä, että ihmisillä
ympärilläni on hauskaa.
Välikohtaus ei iltaamme pilannut, vaikka täytyy myöntää,
että harmittamaan se jäi. Ravintolasta ajelin bussilla takaisin kotiin ja
painoin pään tyynyyn väsyneenä, mutta onnellisena. On mieletön rikkaus saada omistaa
ystäviä ja ihania ihmisiä ympärillä ja viettää heidän kanssa unohtumattomia
hetkiä ❤
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti