Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

perjantai 9. joulukuuta 2016

#110: Paketti hajoaa käsiin

Kolme viikkoa sitten päätin, että asiat on nyt saatava taloyhtiön kanssa kuntoon. Urakoitsija oli oman osansa vikalistakorjauksista hoitanut kuntoon. Vintin portaiden alta jäi seinä kokonaan korjaamatta. Puheenjohtaja ei yrityksistä huolimatta vastannut, mitä sille tehdään. Tähtitaivasvalo loisti korjauksesta huolimatta paneelin välistä. Olen siitä ilmoittanut urakoitsijalle ja kaksi kertaa kysynyt, onko joku tulossa sitä katsomaan, mutta mitään vastausta ei ole urakoitsijalta enää tullut. Sovimme, että hyväksymme valojen huonon asettelun emmekä maksa asentamisesta mitään. Valovirhe piti kuitenkin korjata, mutta tällä viikolla päätin, etten sen korjaamista enää yritä kysyä – tuntuu olevan mission impossible.

Otin yhteyttä hallitukseen ja totesin, että avoimet asiat meidän huoneiston osalta on nyt saatava päätökseen. Kysyin, millä tavalla seinä portaiden alta tullaan korjaamaan. Urakoitsija oli todennut, ettei kahta sanaa, etteikö vahinko olisi aiheutunut purkutöistä. Puheenjohtaja oli myös nähnyt jäljet ja muut hallituksen jäsenet oli toivotettu tervetulleeksi niitä katsomaan, mutta kukaan ei ottanut kantaa, miten seinä laitetaan kuntoon.

Maalaus Liukkosen tarjous seinäkorjauksista ei hallitukselle kelvannut ja urakoitsija oli ehtinyt muut seinät korjaamaan. Olin yhteydessä maalausliikkeeseen ja kysyin tarjousta vain portaiden alla olevan seinän osalta. Yritys ei ollut kovin innostunut kutistuneesta keikasta, sillä portaiden alaosa vaati useita lyhyitä korjauskäyntejä ja muita seiniä olisi voinut korjata sen ohessa. Maalausfirman Joonasta kuitenkin harmitti tilanteemme ja hän lupautui korjaamaan seinän, jos taloyhtiö siihen suostuu.

Kysyin hallitukselta, tilaavatko he korjaustyön urakoitsijalta, voinko tilata sen Maalaus Liukkoselta vai onko hallituksella joku kolmas vaihtoehto mielessä. Ilmoitin myös, että toivon hallituksen linjauksiin jatkossa selkeämmän linjan, sillä juuri 18.10. pidetyssä kokouksessa hyväksyttiin toisessa asunnossa vanhan vesivahingon korjaustoimenpiteenä olohuoneen seinän maalaus kauttaaltaan yhtiölle kuuluvaksi, mutta meidän asunnon osalta suostuttiin vain paikkakorjauksiin ja tämän viimeisen seinän osalta ei tunnu korjaus etenevän millään.

Kerroin, että myös alakerran vessan vahinko odottaa edelleen taloyhtiön toimenpiteitä. Pyysin puheenjohtajaa toimittamaan urakoitsijan tekemän lausunnon, jota olin pyytänyt jo pari kertaa aiemmin. Kysyin, että saammeko lausunnon vai haluaako yhtiö uusia allaskaapin omaan laskuunsa. Olimme odottaneet yli kuukauden, että asia etenisi taloyhtiön puolelta jotenkin.

Ilmoitin vintin vuotovahingoista hallitukselle 2.11., mutta kukaan ei ollut kiinnostunut katsomaan niitä. Kysyin, pyydämmekö jonkun asiantuntijan katsomaan vuotojälkiä ja päättelemään niistä, mitä toimenpiteitä tarvitaan vai haluaako hallitus tulla tarkastamaan tilanteen.

Lopuksi muistutin, että olemme esittäneet 12.10. hallitukselle laskelman laattakustannuksista, jotka kuuluvat taloyhtiön korvattaviksi. Kuitit näistä on esitetty puheenjohtajalle jo 14.9. Laskelmassa ei pitäisi olla epäselvyyksiä tai ainakaan kukaan hallituksesta ei ole sellaisia yli kuukauteen esittänyt. Kysyin, millä perusteella edelleen joudumme odottamaan suoritusta.

Totesin hallitukselle, että kulunut vuosi on ollut perheellemme yhtä helvettiä ja voimavarat ovat yksinkertaisesti täysin nollissa. Kerroin, että mikäli hallituksella ei ole mielenkiintoa hoitaa asioita nyt kuntoon, siirrän asioiden hoitamisen asianajajallemme. Painotin, että tämä ei ole uhkaus eikä kiristys vaan voimavarani ovat yksinkertaisesti täysin loppu. Olin täysin loppu odottamaan, että asiat etenisivät, kun niitä ei lukuisista yrityksistäni huolimatta saada päätökseen. Muistutin, että hallituksella on edelleen keskeneräisenä useita muita asioita, jotka pitäisi hoitaa kuntoon.

Roosa vastasi heti, että viimeisen seinän korjaus Maalaus Liukkosen toimesta on kohtuullisen hintainen ja seinä tulee laittaa kuntoon välittömästi. Roosan mielestä myös muut taloyhtiölle kuuluvat kustannukset täytyy maksaa meille mahdollisimman pian. Roosa totesi, että vintin vuotovahinkojäljet pitäisi tietenkin tarkistaa ja kysyi, onko puheenjohtaja menossa katsomaan tilannetta. Puheenjohtaja tai Patu eivät ehtineet vastaamaan.

Parin päivän päästä olin saanut kerättyä muita hallituksen keskeneräisiä asioita ylös ja ehdotin hallituksen kokouksen pitämistä. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa tuli ilmi, että kassatilanne oli heikko. Kysyin, mikä tilanne oli tällä hetkellä. Totesin, että tilikausi päättyy kohta, mutta itselleni on ainakin täysi mysteeri, miten talousarvio on toteutunut tähän mennessä ja mikä tulee olemaan tilanne tilinpäätöksessä. Muistutin, että jos rahat ovat loppu ja ylimääräinen vastike pitää kerätä, kuten yhtiökokouksessa epäilimme, pitää päätös ylimääräisestä vastikkeesta tehdä ajoissa, jotta se ehditään keräämään. Sitä ennen pitäisi kuitenkin tietää kirjanpidollinen tulos, jotta emme samaan aikaan tee verotettavaa tuloa yhtiölle ylimääräisellä vastikkeella.

Keskeneräisten asioiden listalta löytyi muun muassa sellaisia lakisääteisiä asioita kuin kirjanpidon järjestäminen, osakeluettelon ylläpito, yhtiön asiakirjojen säilyttäminen sekä pelastussuunnitelman laadinta. Lisäksi yli puoli vuotta oli ollut työn alla yhteenveto yhtiön kylpyhuoneiden tilanteesta ja tehdyistä remonteista, vakuutusten kilpailutus, irtisanotulle isännöitsijälle jääneen taloyhtiön materiaalin takaisinsaanti sekä tietysti meidän remonttiin liittyen muun muassa remonttilimiitin muuttaminen lainaksi, urakoitsijalle esitetyn reklamaation tilanne sekä viimeinen maksuerä urakasta. Olin yrittänyt kysyä, tarvitseeko yhtiön tehdä remontista ilmoitus verottajalle. Puheenjohtaja oli myös pitkään yrittänyt selvittää, saimmeko kartoituslaskuja vakuutuksesta ja mitkä ovat nykyisen lainamme ehdot, mutta vakuutusmeklarimme ei kuulemma vastannut hänen viesteihinsä. 


Tilanne oli kaikin puolin erittäin raskas. Yritin selviytyä samanaikaisesti kahden taloyhtiön hallituksen tehtävistä: toisessa yhtiössä oli meneillään huoneiston haltuunotto, ludeongelma ja isännöitsijän laiminlyönnit, jotka vaativat huomattavaa puheenjohtajan panosta. Omassa yhtiössä tuntui, etteivät langat olleet kenenkään käsissä ja yritin epätoivoisesti tarttua karkaileviin narunpäihin, minkä töitä täynnä olevilta käsiltäni kerkesin.  

Kotia yritettiin saada samaan aikaan järjestykseen remontin jäljiltä. Jii kävi normaalisti töissä ja Ama ja Olia pitivät kyllä huolen, ettei minun päivällä tarvinnut miettiä järjestelyhommia. Tietysti minulla oli myös avoimen yliopiston puolella tenttimättä yksityisoikeuden kurssi, jonka tenttiä olin kiireisiin vedoten siirtänyt koko syksyn ja viimeinen tenttimahdollisuus iski juuri tähän väliin. Uutta kurssiakin pukkasi jo nurkan takaa.

Tuntui, että koko perhe oli väsynyt ja stressaantunut. Mistään rutiineista tai aikatauluista ei pystytty pitämään kiinni ja asioidenhoito jäi minulla usein iltaan, jolloin lastenhoito jäi yksin Jiin harteille. Kun vihdoin puolenyön jälkeen pääsimme nukkumaan, lapset huutelivat vuorotellen sängyissään ja nousin taas useita kertoja molempia rauhoittelemaan. Aamuyöllä herätessäni en enää unta saanutkaan, kun asiat pyörivät päässä. Jii heräsi joka aamu viideltä ja minusta näytti joka päivä enemmän ja enemmän siltä, että heräämisestä ei kohta tule enää mitään. Lopulta näyttikin siltä, että Jii kyllä nousi ylös, mutta aivot vielä jatkoivat uniaan.

Yhtenä päivänä kaoottinen palapeli sai jälleen pysäyttävän muistutuksen elämän ohuudesta. Soitin Jiille lasten muskarin jälkeen. Juttelimme niitä näitä ja Jii kertoi törmänneensä aamulla työmatkalla rekkaan. Epähuomiossa hän oli törmännyt 40 kilometrin tuntivauhdilla pysähtyneenä olevan rekan perälavaan. Viime hetkellä Jii tajusi asian ja sai käännettyä auton sivuun. Vain kuljettajan sivupeili kolahti. Suutuin, ettei Jii ilmoittanut asiasta heti tapahtuman jälkeen. Hetken asiaa sulateltuani tajusin, että jos Jii ei olisi tehnyt korjausliikettä, peilin paikalla olisi ollut kolahtamassa ihan jotain muuta. Olisin todennäköisesti saanut ilmoituksen kolarista paljon aikaisemmin – mutta jonkun muun kuin Jiin itsensä ilmoittamana.  

3 kommenttia:

  1. Hei, tämä onnekas Bensonin lainayritys. Tässä yrityksessä tarjoamme elinikäisen lainan. Tarvitsetko kiireellisen lainan velkojen tyhjentämiseksi tai tarvitsetko lainaa yrityksesi parantamiseksi? Oletko hylännyt pankit ja muut rahoituslaitokset? Tarvitsetko asuntolainaa tai asuntolainaa? Tänään sanomme, että seisomme ja katsomme kauemmas siitä, mistä olemme täällä, jotta kaikki taloudelliset ongelmat olisivat menneisyydessä. Meillä on varoja sijoittaa liiketoimintaan 2%. Haluamme käyttää tätä työkalua tiedottamaan teille kaikesta avusta ja luotettavasta avusta, ja olet valmis tekemään päätöksen. Me olemme pelastettuja, ja pidämme sanamme ja lupauksemme. Ota meihin yhteyttä tänään sähköpostitse:
    luckybensonloanfirm@gmail.com

    VastaaPoista
  2. RELIABLE BUSINESS/HOME/REAL ESTATES/COMPANY/PROJECT/PERSONAL LOAN OFFER TODAY? QUICK AND AFFORDABLE LOAN CONTACT US VIA Call/Text +1(415)630-7138 Email drbenjaminfinance@gmail.com

    We are authorized financial consultants providing reliable loans to individuals and funding for business, home, personal and projects start up. Are you tired of seeking loans or are you in any financial mess. Do you have a low credit score, and you will find it difficult to get loans from banks and other financial institutions? then worry no more for we are the solution to your financial misfortune. we offer all types of loan ranging from $5,000.00 to $650,000,000.00USD with a low interest rate of 2% and loan duration of 1 to 35 years to pay back the loan secure and unsecured. Are you losing sleep at nights worrying how to get a Legit Loan Lender? If Yes worry no more for we are out here to help the less financial privileges get the loan they need to get back on their feet no matter your credit score, you can say goodbye to all your financial crisis and difficulties. Contact us on the following Call/Text +1(415)630-7138 Email drbenjaminfinance@gmail.com

    Do you have a bad credit? Do you need money to pay bills? Do you need loan to buy, refinance or renovate your home? Is it necessary to start a new business? Do you have an unfinished project due to poor funding? Do you need money to invest in any specialty that will benefit you? BENJAMIN LOAN INVESTMENTS FINANCE aims is to provide excellent professional financial services which include the followings
    *1 Personal loan
    *2 Business loan
    *3 Home loan
    *4 Farm Loan
    *5 Education loan
    *6 Debt consolidation loan
    *7 Truck Loan
    *8 Car Loan
    *9 Eviction Loan
    *10 Equipment Loan
    *11 Hotels Loan
    *12 Refinancing Loan and many more

    NOTE: GET YOUR INSTANT LOAN APPROVAL 100% GUARANTEED TODAY NO MATTER YOUR CREDIT SCORE. drbenjaminfinance@gmail.com

    Yours Sincerely,
    Dr Benjamin Scarlett Owen
    +1(415)630-7138
    drbenjaminfinance@gmail.com
    We are certified and your privacy is 100% safe with us. Worry no more about your financial problems.

    VastaaPoista
  3. Dear Sir,

    We are broker firm in London-UK, we have direct Provider of BG/SBLC specifically for Lease and purchase, The provider is tested and trusted. We have been dealing with the company for paste 20 years. Interested Agent/Lessee should contact us.

    Email: longmornprojectsfinance@gmail.com
    Skype ID: longmornprojectsfinance@hotmail.com

    whatsapp Number:+1(330)333-0498

    Best Regard
    Dean Thomas.

    VastaaPoista