Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

sunnuntai 20. marraskuuta 2016

#98: Ylimääräistä yhtiökokousta odotellessa


Luulin, että murheemme olisivat päättyneet remontin valmistumiseen, mutta tuntui, että väännöt olivat vasta alkamassa. Olin yhteydessä omaan asianajajaamme ja kysyin hänen mielipidettään tilanteestamme. Hän ei ymmärtänyt taloyhtiön päätöstä tässä kohtaa lainkaan. Hän kertoi, että jos taloyhtiö tulee esittämään meille vaatimuksen, tulee asia ratkaista tuomioistuimessa, jotta saamme riittävät työkalut asian ajamiseen Myyntimiestä vastaan. Asia todennäköisesti ratkaistaisiin yhdistetyssä oikeudenkäynnissä, mutta tiedossa olisi silti hankala ja kallis oikeudenkäynti jokaisen osapuolen kannalta. Vaikka me voittaisimme taloyhtiön, maksaisimme joka tapauksessa taloyhtiön oikeudenkäyntikuluja itseämme vastaan.

Yhtiökokouksen odottaminen oli piinaavaa. Vielä kesällä taloyhtiö oli tukenamme ja naapurit odottivat meitä kotiin. Nyt asetelma oli muuttunut taloyhtiö vastaan me ja se ahdisti vietävästi. Näin kauhukuvia siitä, miten pitkä prosessi edessä voisi olla. Ja minä kun luulin, että kulunut kesä ja syksy olivat olleet raskaita.

Yhtiökokouspäivä lähestyi, mutta kutsua ja esityslistaa ei taaskaan kuulunut. Lopulta tuli taas sen näköinen asialista, että kokouksen koollekutsumisen laillisuus ja päätösvalta asioiden suhteen oli kaikkea muuta kuin itsestään selvää. Olen kertonut, että autan mielelläni virallisia asiakirjoja laadittaessa, jotta ne täyttävät niiltä vaaditut standardit, mutta jostain syystä puheenjohtaja halusi laatia kutsut ja asialistat itse. Muille asia oli ok, joten en viitsinyt yksinäni alkaa nillittää.

Kokouksen alkuun puheenjohtaja luki yhtiöjärjestystä ja kertoi, että taloyhtiöllä on nyt mahdollisuus esittää vaatimus remonttikustannusten osoittamisesta meille. Osakkaat olivat selvästi hieman hämillään, mutta osa oli myös jutellut etukäteen. En voi kokouksen sisältöä tässä kohtaa tarkemmin avata, mutta lopputulos oli, että taloyhtiö päätti olla vaatimatta kustannuksia meiltä. Sen sijaan vahingonkorvausvaatimus tullaan esittämään Myyntimiehelle huonosti tehdyn remontin johdosta.

Lopputulos oli meidän kannaltamme oikea, mutta kokonaisuutta tarkastellen täytyy sanoa, että on pelottavaa, miten ihmiset tekevät päätöksiä ilman riittävää ymmärrystä siitä, mitä päätetään. Asunto on monelle ihmiselle kaikkein arvokkain omaisuus, mutta päätöksiä tehdään mutu-tuntumalla ja ilman riittävää perehtymistä asioihin.

Vielä keväällä ajattelin, että pärjäämme hyvin ilman isännöitsijää, kun yhtiössä on joku, joka osaa hoitaa samat asiat ilman toista sataa maksavaa kuukausimaksua. Mutta siinä kohtaa, kun tätä henkilöä ei kuunnella ja päätöksiä tehdään yhden ihmisen virheellisten käsitysten pohjalta ilman juridista ymmärrystä, ollaan vaarallisilla vesillä.

Yhtiökokouksen perään kokoonnuimme vielä hallituksen kesken. Edellisessä hallituksen kokouksessa puheenjohtaja vielä tuumasi, että jos kustannuksia ei lopulta meiltä vaaditakaan, voidaan vastikealennus käsitellä uudestaan ja sopia, että meiltä ei esimerkiksi peritä kylpyhuoneen purkukustannuksista mitään ylimääräistä. Tämä ajatus oli viikossa päässyt unohtumaan ja nyt puheenjohtaja oli huolissaan osakkaiden yhdenvertaisuuden toteutumisesta, jos meille annetaan alennusta vastikkeesta. Totesin, että eiköhän yhdenvertaisuus ole helppo toteuttaa: jos yhtiö aiheuttaa osakkaalle vahinkoa ja osakkaalle muodostuu vahingonkorvausvaatimuksen mahdollisuus, on toki yhtiön edun mukaista, jos osakas suostuu sovittelemaan asiaa ja tyytyy vain esimerkiksi yhden kuukauden vastikealennukseen eikä vaadi sen sijaan puolen vuoden sijaisasumiskuluja.

Totesin vielä, että vastikealennus oli vaihtoehto varsinaiselle vahingonkorvaukselle. Kerroin ehdottaneeni sitä, sillä se olisi mielestäni ollut selkeä vaihtoehto. Totesin, että mitään velvollisuutta ei toki ollut, mutta tällaisessa tilanteessa kuitenkin mahdollisuus. Puheenjohtajan mielestä heillä on mahdollisuus vapauttaa meidät vastikkeista ihan koska tahansa ja halutessaan hallitus voi hankkia meille vaikka auton. Olin aavistuksen huolissani puheenjohtajan valmiuksista hoitaa tehtäväänsä, jos hän vertaa vahingonkorvausoikeuden syntyä auton lahjoittamiseen, mutta näin parhaaksi jättää keskustelun siihen.

Lopulta päätös oli, että vastikealennusta ei myönnetä, sillä hallitus ei katso vahingonkorjaamisen viivästyneen. Samaan hengenvetoon hallitus päätti reklamoida urakoitsijalle viivästyneestä urakasta. Allekirjoittanut kaksinaamainen sitten kysyi, onko miten kohtuullista, että taloyhtiö haluaa urakoitsijalta hyvityksen urakan viivästymisen takia, mutta meille, jotka ainoana osapuolena kärsimme viivästymisestä, ei myönnetä alennusta vastikkeesta, koska vahingonkorjaaminen ei ole taloyhtiön mielestä viivästynyt. Vastikealennusta vastustaneet olivat hiljaa ja kokous todettiin päättyneeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti