Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

keskiviikko 5. lokakuuta 2016

#61: Lisätyötä lisätöistä


Kerroin aiemmin vaikeuksista saada urakoitsijalta tarjousta kylpyhuoneen lisätöitä koskien. Seuraavissa kirjoituksissa keskityn näihin vastoinkäymisiin syvemmin. Sekä taloyhtiölle että urakoitsijalle kerrottiin ennen urakkaa, että haluamme jotain muutoksia kylpyhuoneeseen tehdä. Toiveena oli, että se taloyhtiön valitseman urakoitsijan kanssa onnistuu. Keskustelu urakoitsijan kanssa junnasi pitkään paikallaan. Teimme useita ehdotuksia kylpyhuoneen muutoksista, mutta vastaus (jota oli vaikea saada) oli aina sama: erittäin hidasta ja tuo huomattavia lisäkustannuksia.

Kyse ei ollut sen ihmeellisemmistä ehdotuksista kuin yleisimmän laattakoon asentamisesta, suihkuseinän asentamisesta entisenlaiseksi sekä valaistuksesta. Vastaukset ehdotuksiimme tuntuivat kovin nihkeiltä, eikä parempia vaihtoehtoja toteutuksiin tarjottu. Kustannuksista vain lupailtiin palata tarjouksen muodossa myöhemmin sähköpostilla, mutta mitään ei kuulunut.

Purkutöiden alussa urakoitsija vielä kyseli tarjouspyynnön perään. Heidän piti jo purkuvaiheessa varautua tuleviin lisätöihin. Kerroimme, että entisiä kalusteita ei tarvitse asentaa paikoilleen. Pyysimme tarjousta poreammeen asennukselle, allaskaapin ja pesualtaan asennukselle, kahden lasitiiliseinän rakentamiselle, valaistuksen vaihtamiselle led-valoihin sekä sähköisen pyyhekuivaimen asennukselle. Lisäksi kysyin, voimmeko hankkia laatat itse ja mitä niiden valinnassa tulee ottaa huomioon. Liitteeksi laitoin laatimani hahmotelman tulevasta pohjapiirustuksesta.

Urakoitsija-Pate vastasi, että he eivät voi antaa lisätöistä kuin tuntiarvion ja että tarkemmin kaikki selviää, kun he tietävät mitä tekevät ja mitä hankkivat. Pate totesi vielä erikseen, että ammeen asennus, valaistus ja pyyhekuivaimen asennus voidaan tehdä tuntitöinä. Allaskaappiin ja pesualtaaseen Pate vastasi, että eivät todennäköisesti mahdu niille suunniteltuun paikkaan. Lopuksi hän totesi, että kylpyhuoneessa ollut lasitiiliseinä on jo purettu, purettiin heti ensimmäisenä.

Tarjous ei ihan vastannut odotuksiani eikä tilausta pystynyt tämän vastauksen perusteella tekemään. Yritin uudestaan ja kerroin, että vastauksen perusteella on vielä mahdotonta päästä eteenpäin. Kyselin, mitkä ovat heidän tarjoamansa tuntihinnat, mikä on arvio poreammeen asennukseen kuluvasta ajasta, miksi allaskaappi ei mahtuisi suunniteltuun paikkaan, vaikka mittausten perusteella mahtuisi. Kysyin lisäksi arviota lasitiiliseinän kustannuksesta, valaistuksen uusimiseen kuluvasta ajasta sekä pyyhekuivaimen asentamiseen kuluvasta ajasta sekä pyyhekuivaimen hinnasta? Totesin, että voimme keskustella asioista myös kasvotusten tai puhelimitse, jos se yhtään nopeuttaa tai sujuvoittaa asioiden edistymistä. Toivoin vielä, että palaisimme asiaan pikaisesti.

Mitään ei kuulunut yli viikkoon. Purkutyöt saatiin päätökseen, mutta lisätyöt olivat totaalisen avoinna. Odotellessa Jii oli ehtinyt kartoittaa hankinnat, joista hän laittoi Patelle viestiä herätelläkseen henkiin keskustelua lisätöistä ja niihin liittyvästä tarjouksesta (#56). Mitään ei kuulunut.

Urakka ei selvästi Patea enää kiinnostanut ja aloimme miettiä muita vaihtoehtoja. Jos muu ei auta, meidän olisi otettava toinen urakoitsija tekemään jälleenrakennus loppuun. Vaihtoehto ei houkutellut yhtään: palapelin kasassa pitämisessä oli nyt jo niin paljon töitä, että vielä yksi kokki soppaa hämmentämään kiristi vannetta pään ympärillä ihan pelkän ajatuksenkin tasolla.

Laitoin viestiä taloyhtiölle ja kerroin viimeisimmät kuulumiset remontin suhteen. Kerroin myös, että kommunikointi urakoitsijan kanssa junnaa paikallaan. Puheenjohtaja otti yhteyttä urakoitsijaan ja kyseli tarjouksen perään. Vihdoin heinäkuun lopussa, melkein kolme viikkoa viestieni jälkeen, urakoitsija palasi vastauksensa kanssa. Tarjous sisälsi edellä mainitut työt sekä lämminvesivaraajan siirtämisen saunan lauteiden alle. Tarvikkeista tarjoukseen sisältyivät suihku, pyyhekuivain, tähtitaivasvalosarja, saunanovi sekä lämminvesivaraaja. Hintaan ei sisältynyt poreamme eikä sen siirto kylpyhuoneeseen, seinä- tai lattialaatat eikä lasitiilet.

Lisätyöhinnaksi urakoitsija ilmoitti 9 850 euroa. Tiesimme tarvikkeiden maksavan noin 2 000 euroa, joten tarjous tuntui suorastaan naurettavalta. Huumorintajuni oli kuitenkin lähtenyt jo kesälaitumille, joten minkäänlaista naurunpurskahdusta tarjous ei saanut aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti