Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

maanantai 10. lokakuuta 2016

#68: Kustannukset karkaavat käsistä

Urakoitsija ei vastannut lisätyökysymyksiini (#61, #62) mitään. Kuivaus alkoi olla valmistumassa, joten ahdistus jälleenrakennussuunnitelmista kasvoi. Tuntui siltä, että olemme pakotettuja ottamaan urakoitsijan mieltymysten mukaisen kylpyhuoneen, joka on tehty halvimmilla mahdollisilla tarvikkeilla ja kalustettu vanhoilla kalusteilla. Tuntui järjettömältä, ettemme voineet vaikuttaa oman kylpyhuoneemme ilmeeseen ilman tuhansien eurojen hintalappuja.

Urakoitsija-Pate ei ottanut mitään yhteyttä, mutta kuulin puheenjohtajalta, että kuivaus olisi elokuun toisella viikolla loppumassa. Laitoin jälleen 9.8. Patelle sähköpostia ja totesin, että lisätöistä on yritetty päästä yhteisymmärrykseen yli kuukauden ajan. Pyysin häntä toimittamaan tarjouksen, jossa on eritelty kohteittain, mikä kustannusvaikutus milläkin muutoksella on ja mikä on työn ja mikä materiaalien osuus. Pate vastasi lyhyesti ja ytimekkäästi, että meille on jo lähetetty yksi tarjous, jossa on eritelty työtunnit sekä tarvikkeet. Pate vielä lisäsi, että työt ovat noin 6 550 euroa ja tarvikkeet ovat noin 3 300 euroa. Mikäli lisätöistä alettaisiin valitsemaan jotain, muuttuisi kokonaisuus taas täysin ja siinä kohtaa pitäisi laskea kustannukset uudestaan.

Turhautuminen kasvoi niin, että kohina kävi. Vastasin Patelle, että hän toimitti vain könttäsumman ja erittelyä pyydettyäni hän toimitti arvion työtunneista. Laskin itse kustannusarvion tarvikkeiden ja töiden välillä. Muistutin, ettemme saaneet mitään vastauksia avoimiin kysymyksiin tarjoukseen liittyen. Kerroin, että muut urakoitsijat pystyvät toimittamaan selkeän tarjouksen, jossa on eritelty muutoskohde, hinta tarvikkeille ja hinta työlle. Esimerkiksi: Suihku: tarvikkeet x euroa ja asennus x euroa. Tämän pohjalta voimme helposti miettiä, millaisen kokonaisuuden haluamme ja hankimmeko tarvikkeet itse vai urakoitsijan kautta. Hinta muuttuu juuri sen verran kuin erittelystä halutaan jättää pois.

Kysyin, miksei vastaava onnistu SM Oy:n kautta ja kysyin, millä laskutoimitukselle he ovat päätyneet esittämäänsä urakkahintaan, jos sitä ei voi lainkaan avata. Kysyin myös, millä tavalla kokonaisuus muuttuu täysin, jos jätämme esimerkiksi toisen suihkun pois ja miten voimme tilaajana tietää, miten se kokonaisuuteen vaikuttaa, kun hinnoittelu ei ole tämän läpinäkyvämpää. Kysyin vielä neuvoa, että miten rakennamme budjetillemme sopivan kokonaisuuden ilman tarkempaa tietoa hinnoittelun perusteista.

Pate oli oikein aktivoitunut sähköpostitteluun kyseisenä päivänä, sillä sain jo toisen viestin saman päivän aikana. Pate oli jakanut tarjouksen kahdeksaan osaan ja jokaisessa osassa kerrottiin muutoskohde sekä hinta työlle ja hinta tarvikkeille. Tätä oli kuukauden verran odoteltu, mutta en enää tiennyt, miten päin olla tarjousta lukiessani. Olimme kertoneet Patelle valitsemamme kalusteet ja hinnat, joilla tarvikkeet voi kuka tahansa käydä noutamassa rautakaupan valikoimasta. Paten mainostamat urakoitsija-alennukset eivät erittelyn myötäkään auenneet. Hyvin selväksi kävi kyllä, että katteet ovat SM Oy:llä kunnossa ja niistä ei ainakaan kuluttaja pääse hyötymään.

Alla SM Oy:ltä saamamme tarjous. Sulkeissa hinta, jonka olemme Patelle kalusteista ilmoittaneet. Ammeen ja varaajan osalta sulkeissa on tarjous ulkopuolisilta asentajilta, jotka tosin totesivat, että asennustyö tulee halvemmaksi kohteessa olevan urakoitsijan kautta. Logiikka pätee vissiin kaikilla muilla paitsi SM Oy:llä.

1. Suihku: Tarvike 1 041 e (hinta muualla 420 e) ja työ 432 e, yhteensä 1 473 e

2. Poreammeen asennus: Työ 1 403 e (ulkopuolinen asentaja max 1 000 e)

3. Tähtitaivasvalot: Tarvike 231 e (hinta muualla 190 e) ja työ 920 e, yhteensä 1 151 e

4. Lämminvesivaraaja saunaan: Tarvike 1 280 e (hinta muualla 925 e, kallein malli 1 035 e) ja työ 4 040 e, yhteensä 5 319 e (ulkopuolinen asentaja JA varaaja 2 000 e!!!)

5. Pyyhekuivain: Tarvike 638 e (hinta muualla 406 e) ja työ 397 e, yhteensä 1 035 e

6. Saunanovi: Tarvike 155 e (hinta muualla 99 e)

7. Lasitiiliseinät 2 kpl: Työ 832 e

8. Laatoituksen lisätyöt 832 e

Pate kertoi myös perustelunsa laatoituksen lisätöille: taloyhtiö oli tilannut työn 150x150 -kokoisella savipohjaisella laatalla ja siihen nähden 300x600 kuivapuristelaatan työstäminen on ihan eri asia. Oli kiva kuulla 1,5 kuukautta urakoitsijan valitsemisen jälkeen, että taloyhtiö oli määritellyt laatalle jotain rajoituksia. Pate oli myös sitä mieltä, että urakka toki kiinnostaa, kunhan he tietävät, mitä tarjoavat ja mitä tekevät. Matkan varrella oli Paten mielestä aika monta kertaa vaihtunut milloin laatta ja milloin tullut jotain muuta uutta mieleen.

Laatta toki vaihtui sen yhden kerran, kun ensimmäinen laatta oli Patelle liian iso. Näistä muista muutoksista en ole ihan varma – olihan ajatuksia toki heitelty ilmoille, mutta niitä oli ammuttu alas siihen tahtiin, että en nyt sanoisi suunnitelmien erityisen paljon matkan varrella muuttuneen.

Kaikista ”hauskin” juttu eritellyssä tarjouksessa oli se, että urakan kokonaishinnaksi muodostui erittelyn myötä 12 200 euroa! Neljässä tunnissa urakkahinta nousi siis 2 500 euroa! Siinä tuli erittelylle hintaa. Erikoista myös, että erittelyn myötä sähkömiehen työpäivät tuplaantuivat ja remonttimiehellekin ilmestyi lisäpäiviä alkuperäiseen erittelyyn verrattuna. Lisätöihin oli laskettu peräti kolme kokonaista viikkoa työtunteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti