Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

maanantai 26. syyskuuta 2016

#54: Aloituspalaveri urakoitsijan kanssa


Ennen remontin alkua meillä oli kotonamme aloituspalaveri, johon osallistuivat urakoitsija SM Oy:n molemmat osakkaat, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja sekä me. Kävimme läpi remontin laajuutta ja vaiheita. Ensin irrotetaan kaikki kalusteet: saunan lauteet, wc-istuin ja allaskaapisto. Kylpyhuoneessa seissyt korkea kaappi ja lämminvesivaraaja oli poistettu jo kartoitusten yhteydessä. Kalusteiden jälkeen puretaan kaikki kaakelit: kylpyhuoneesta seinä- ja lattialaatat ja saunasta lattialaatat.

Purkutöiden jälkeen on vuorossa kuivatustyöt. Urakoitsija arveli kuivatuksen kestävän viikosta muutamaan viikkoon vähän kosteudesta riippuen. Tarjouspyynnöt oli pyydetty idealla, että kaikki vanha rakenne puretaan alkuperäistä vesieristettä myöten, mutta tapaamisessa kävi ilmi, että urakoitsija jättää vanhat rakenteet uuden kylpyhuoneen alle. Olimme ihmeissämme, että eikö tässä tehdä nyt täysin samaa ratkaisua, joka koko vahingon oli aiemmin aiheuttanut, mutta urakoitsija kertoi, että vesieristeenä käytetään Ardex tuoteperheen tuotteita. Ardexilla on vesieristetuote, jonka voi asentaa vanhan eristeen päälle ja Ardex myöntää eristeelle 10 vuoden takuun.

Ratkaisu tuntui meistä järjettömältä, mutta puheenjohtaja hyväksyi menetelmän, joten luotimme asioista enemmän tietävien mielipiteeseen. Harmitti, että tämä betonin jyrsintä ja vanhan eristeen poisto oli yksi esittämistäni lisäkysymyksistä tarjouksen saannin jälkeen, mutta kukaan ei ottanut siihen mitään kantaa. Mielestäni tarjousten vertailukelpoisuus kärsi, kun selvisi, ettei valittu urakoitsija tee purkutöitä niin perusteellisesti kuin muut olisivat tehneet. Lisäksi kaikki vanha rakenne putkineen ja lattialämmityskaapeleineen oli jäämässä taas uuden alle. Laitoin asiasta sähköpostia hallitukselle ja totesin, että ikäviä yllätyksiä ja kustannustenkasvua ei tämä projekti enää kaipaa.

Kuivatuksen jälkeen olisi jäljellä jälleenrakentaminen eli pohjatyöt, vesieristys, laatoitus ja kalusteiden paikalleen asennus. Urakoitsija kertoi jälleenrakentamisen olevan nopeaa puuhaa ja kestävän muutaman viikon. Kokonaisuudessaan urakoitsija arvioi urakan kestoksi noin kuukauden, mikä tulisi pidentymään mahdollisen kuivatuksen pitkittyessä.

Kävimme läpi myös toiveitamme kylpyhuoneen suhteen. Kerroimme, että haluaisimme samanlaisen lasitiiliseinän suihkuseinäksi kuin sillä hetkellä oli. Keskustelimme myös mahdollisuudesta lisätä kylpyhuoneeseen toinen suihku. Ainoa kriteeri, josta asunnonostossa luovuimme tämän asunnon osalta, oli kaksi suihkua.

Halusimme uusia valaistuksen, sillä halvat muoviplafondit eivät oikein istuneet tyylikkään kylpyhuoneen tyyliin. Muuten pitäytyisimme todennäköisesti hyvin samanlaisessa tyylissä ja värimaailmassa, ettei kaikkia kalusteita tarvitse lähteä vaihtamaan. Lasitiiliseinän rakentamisesta urakoitsija totesi, että hyvin työlästä ja itse ottaisi ennemmin tavallisen suihkuseinän. Lisäsi kuitenkin, että tekevät ihan mitä vain pyydetään ja heiltä kyllä onnistuu minkälaiset muutokset tahansa.

Keskustelimme laattojen hankinnasta ja urakoitsija kertoi, että voimme valita seinään noin 200 x 400 kokoisen laatan ja lattiaan he suosittelivat 100 x 100 kokoista laattaa. He tekevät yhteistyötä X-ketjun kanssa ja kaakeleita voisi käydä katsomassa esimerkiksi liikkeissä 1, 2 ja 3. Osakkaat kertoivat, että laatat kannattaa hankkia heidän kauttaan, sillä heidän liikevaihdollaan urakoitsija-alennukset ovat huomattavat eikä kuluttaja todennäköisesti koskaan voi saada yhtä edullisesti laattoja mistään. Urakoitsija vielä muistutti, että laattojen tulisi olla varastotavaraa, jotta laatat saadaan nopeasti työmaalle. Laatat tarvitaan mahdollisesti ja muutaman viikon kuluttua, joten tilaustuotteita ei olisi aikaa odotella.

Tapaamisesta jäi hyvä mieli ja innostuneena päätimme lähteä tutustumaan laattakauppojen valikoimiin mahdollisimman pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti