Mistä Home Story kertoo?

Blogi alkoi mietteistäni kahden pienen lapsen äitinä, kun vesivahinko ajoi perheemme pois juuri ostetusta asunnosta. Miten vauvaperheen arki sujui vieraissa nurkissa, miten remontti eteni (ja mitä kävi, kun se ei edennyt) ja minkälaisia asioita pitää ja kannattaa ottaa huomioon vastaavassa tilanteessa? Vahinko on korjattu, mutta story goes on...

Ensimmäiset tekstit kertovat unelma-asunnon löytämisestä, asuntokaupoista ja elämästä muuton jälkeen. Tekstistä 29 eteenpäin käsitellään vesivahinkoa ja sen kartoittamista. Tekstistä 54 päästään vahingon korjaamiseen, joka päättyy tekstiin 92, kun urakoitsija jättää avaimet pöydälle. Sen jälkeen (kuten jo vaihtelevasti aiemminkin) käsitellään sekalaisesti vikalistakorjauksia, ongelmia taloyhtiön kanssa, riitaa asunnonmyyjän kanssa ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Tervetuloa mukaan! :)

torstai 29. syyskuuta 2016

#57: Laatat. Laattoja. Laattaan.


Jiin löytämä 200x500 -kokoinen laatta meni ohi urakoitsijan hiljaiselon aikana. Laattojen metsästys jatkui jälleen ja se tuntui mahdottomalta projektilta. En voi vieläkään käsittää, että toistakymmentä kauppaa kahlattuamme, ei silmää miellyttävää laattaa vain löytynyt. Emme oikeasti edes hakeneet mitään erikoista vaan yritimme vain löytää mattapintaisen valkoisen laatan, jossa olisi jotain elävää pintaa tai kimalletta – ja jonka urakoitsija saisi seinään ilman monen viikon ja vielä useamman tonnin ylimääräisiä pohjatöitä. Valikoimaa rajoitti tietysti huomattavasti se, että laatta piti olla saman tien toimitettavissa työmaalle. Useita vaihtoehtoja tippui matkan varrella sen takia, että tuotetta olisi pitänyt odottaa muutama viikko. 

Pari päivää urakoitsijalle laitetun viestin (#56) jälkeen Jii tapasi ohimennen Paten työmaalla. He kävivät kylpyhuoneideointeja läpi: suihku voidaan asentaa suunnitellusti, mutta suihkun asentaminen on hidasta ja tuo aika paljon lisää kustannuksia. Lasitiiliseinän rakentaminen on erittäin hidasta ja kustannuksia tulee paljon. Tähtivalosarjan asentaminen on työlästä ja hidasta. Idea toisensa jälkeen torpattiin, mutta mitään vaihtoehtoisia ratkaisuja Pate ei esittänyt.

Jatkoimme ideointia ja laattojen metsästystä. Useista yrityksistä huolimatta Pate ei esittänyt mitään laattakokoa, jonka olisi ongelmitta saanut seinään. Pesuallas muodostui myös ongelmaksi, sillä viemäröinnin ja putkien vetäminen ”poteroon” vasta työlästä ja kallista olikin. Hallituksen puheenjohtaja ehdotti, että siirtäisimme lämminvesivaraajan kokonaan saunaan, jolloin pesuhuoneeseen jäisi reilusti lisätilaa ja pesualtaan saisi varaajan paikalle. Puheenjohtaja arveli operaation maksavan noin puolitoistatuhatta euroa.

Säikähdin hintaa, mutta vaihtoehto tuntui fantastiselta. Se ratkaisisi monta ongelmaa kerralla. Patekaan ei tyrmännyt ideaa suorilta käsin, vaikka toki sekin olisi työlästä ja hidasta. Yritimme kysellä, mitä työläs, hidas ja kallis merkitsevät euroissa, mutta Patella oli muuntokurssit hukassa eikä mitään selvää vastausta ikinä tullut. Päätimme pitää suunnitelmistamme kiinni, kunnes saamme selvän hinnan lisätöille.

Jii selaili laattavalikoimaa myös netistä ja löysi Värisilmän mallistosta muutaman ehdokkaan. Ajoimme pitkälle toiseen kaupunkiin katsomaan laattavalikoimaa livenä. Lastenhoitoapua ei järjestynyt, joten sisustusmyyjän iloksi Ama ja Olia olivat mukana laittamassa laattavalikoimaa uuteen järjestykseen. Kerroimme, millaista olemme hakeneet ja myyjä esitteli meille mielestänsä parhaimman vaihtoehdon – eikä hän valinnut lainkaan huonosti. Totesimme molemmat, että tässä on laatta, jota olemme hakeneet. Koko oli 300x600, mutta se tuntui olevan eniten käytetty koko, sillä sitä tarjottiin meille selvästi eniten. Laattaa oli myös saatavilla varastosta saman tien, joten kaikki osui kohdalleen. 

Olia valitsemassa laattoja

Liikkeessä olisi saanut apua suunnitteluun, mutta liike oli menossa jo kiinni. Ystävällinen neiti kertoi, että on vain tuuraamassa ja viikolla olisi oikeat omistajat paikalla. Hän pyysi laittamaan yhteydenottopyynnön sisustussuunnittelijalle ja voisimme viikolla tulla katsomaan, millaisia malleja hän on meille piirtänyt valitsemillamme laatoilla. Tein työtä käskettyä ja laitoin sähköpostia vielä samana iltana. Kerroin vaihtoehdoista, millä tavalla voisimme laatoilla sisustaa: mitä väriä pääasiassa, mitä väriä tehosteena, mitä väriä tähän seinään ja mitä väriä tuohon seinään. Toimitin valokuvia ja pohjapiirustuksen, jotta hän saa mallit piirrettyä. Sovimme naisen kanssa tapaamisen muutaman päivän päähän.

Nainen vahvisti tapaamisen vielä tapaamispäivänä. Lapset takapenkillä ajoimme jälleen toiselle paikkakunnalle. Nainen otti meidät ystävällisesti vastaan, mutta tapaamisen hän oli unohtanut. Kerroin, että olemme laittaneet sähköpostia viimeksi tänään ja sopineet tapaamisen ja luulin jo puhuvani väärän ihmisen kanssa. Hän kysyi nimeäni ja tarkisti sähköpostinsa ja muistin vasta sitten, että olimme sopineet tapaamisen. Tilanne oli hämmentävä, sillä asia oli unohtunut naiselta harvinaisen nopeasti ja harvinaisen kirkkaasti.

Kerroimme tilanteemme ja yllätys oli suuri, kun nainen kertoi, että voisi muutaman päivän piirrellä meille malleja ja voisimme tulla taas uudestaan katsomaan suunnitelmia koneelta myöhemmin. Olimme toimittaneet kaikki tiedot etukäteen juuri sitä varten, että olisimme katsoneet noita malleja tänään. Käynti oli täysin turha ja äärimmäisen turhauttava väsyneiden lasten kanssa, joten käynnistä jäi huono fiilis. Katsoimme sentään uudestaan valitsemaamme laattaa ja se näytti vielä paremmalta, mitä muistin. 

Laatat, joista kokonaisuutta lähdettiin suunnittelemaan

Kerroimme urakoitsija-Patelle, että olemme nyt löytäneet laatan. Laattakoko oli Patelle sopivampi, mutta edelleen sen asentamisesta aiheutuisi meille lisäkustannuksia. Pate kertoi, että laatan takia seinää joudutaan tasoittamaan noin 20 millimetriä. Muistin jälleen tarjouksia koskien esittämäni lisätietokyselyt ennen kuin urakoitsijaa valittiin, jottei matkan varrella tulisi mitään yllätyksiä. Mitään vastausta en saanut ja asiassa kävi juuri, kuten pelkäsin: asioista ei ollut sovittu riittävän tarkasti ja meille oli tulossa lisäkustannuksia.

Toisella urakoitsijalla 20 millimetrin tasoitus kuului urakkahintaan. SM Oy:llä ei urakkaan kuuluvasta tasoituksesta kerrottu tarjouksessa mitään tarkempaa emmekä matkan varrella saaneet urakoitsijalta vastausta, millainen tasoitus urakkaan kuuluu. Nähtävästi ei kuulunut minkäänlainen.

Olimme kiertäneet toistakymmentä laattakauppaa ja joka paikassa tarjottiin pääasiassa 250-300 x 600-750 -kokoista laattaa. Laattakaupoissa oltiin ihmeissään, ettei urakoitsija laittaisi edes 300x600 -kokoista laattaa ilman lisäkustannusta, sillä 300x600 on yleisin käytetty laattakoko tällä hetkellä. Yhdestä liikkeestä ajoi jopa asentaja meille katsomaan, miten vinot seinät ovat, jos lisähinta on Paten ilmoittamaa luokkaa. Seinät olivat asentajan hämmästykseksi hyvinkin suorat, vaikka tasoitettavaa oli se 20 millimetriä.

Patelle kelpaavan laatan metsästys tuntui mahdottomalta, joten päätimme, että laatta on nyt löydetty ja tasoituksesta maksetaan, mitä vaaditaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti